"NE BI MI NA PAMET PALO DA POTPIŠEM" Diktator Đukanović ponovo truje protiv Temeljnog ugovora
Foto: EPA

- To nas je upućivalo na zaključak da je premijer prihvatio sugestije - rekao je Đukanović u intervjuu za TVCG, dok je na pitanje da li to znači da ih je premijer Dritan Abazović prevario, Đukanović rekao da je predsednik Vlade na sastanku saopštio da će biti otvorena rasprava i da se Vlada neće izjašnjavati o tom aktu.

- Dobio sam nepotpunu prvu verziju ugovora. Da sam bio upoznat sa kompletnim tekstom, smatrao bih vrlo neadekvatnim da se povede priča o aktu, a da se stručna javnost, koja je u stanju da sudi o istorijskim faktima, ne uključi. Nakon toga sam više puta insistirao da se ne žuri sa tim, da se pozovu institucije države - Istorijski institut, Pravni fakultet koji će dati jasne garancije da je taj akt u skladu sa Ustavom i neupitnim istorijskim faktima, kazao  je Đukanović.

-Osnovno je pitanje-čemu žurba? Ko je stavio nož pod grlo da se usvoji ugovor uoči sednice Svetog Sinoda koja je bila zakazana? Ne znam da li je i održana. Koja je to inferiornost i potreba da ispunjavamo nečija očekivanja i koja je to neodgovornost da sebi date za pravo da o ovim pitanjima sudite bez stručne javnosti.

Đukanović je kazao da mu na pamet ne bi palo da potpiše takav ugovor, a da se ne obezbedi sa jasnim stručnim i naučnim garancijama da je to u skladu sa istorijskim faktima i na liniji sa interesima Crne Gore.

-Vlada je napustila evropsku agendu i širenje fronta građanske i evropske politike i nosimo rizik da propustimo šansu da ubrzamo hod ka Evropskoj uniji, poručio je crnogorski predsednik.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading