TEMELJNI UGOVOR JE IZGOVOR, MILO ME RUŠI ZBOG MAFIJE Dritan žestoko optužio Đukanovića
EPA

Ovo tvrdi crnogorski premijer Dritan Abazović, lider URA, a kao dokaz objavljuje informaciju o hapšenju bivših članova Upravnog odbora podgoričke kompanije 'Plantaže' koji se sumnjiče za zloupotrebu službenog položaja i privredni kriminal.

"Stvarni razlog za inicijativu o izglasavanju nepoverenja Vladi nije Temeljni ugovor, nego vladavina prava. Pokazuje se da ovakve stvari mnogi ne žele u Crnoj Gori", saopštili su iz pokreta URA, jasno aludirajući na DPS i Mila Đukanovića.

Tek će da ih boli

Ove tvrdnje potvrđuje i Filip Adžić, potpredsednik URA i ministar policije, koji kaže da sledi 'bolan nastavak procesuiranja za koruptivne i kriminalne aktivnosti'.

- Nećete zaustaviti pravdu i nećete izbeći odgovornost! Neki građani možda i veruju da je problem u Temeljnom ugovoru, nižem pravnom aktu od zakona i Ustava Crne Gore, ali sada ćete gledati stvarne razloge pokušaja zaustavljanja evropskog puta. Čeka nas zakon o preispitivanju porekla imovine i izbor novih sudija i tužilaca - ističe Adžić.

Abazovićev kabinet može da preživi uprkos Milovom nožu u leđa, sve zavisi od ovih partija - Alo.rs

Milo Đukanović, na drugoj strani, naglašava da se vlada Dritana Abazovića opredelila da joj prioritet bude potpisivanje Temeljnog ugovora sa SPC, umesto evropske agende.

- EU agenda imala je potencijal objedinjavanja na crnogorskoj političkoj sceni, dok ideja koja seže u kontroverzna pitanja naše istorije dodatno produbljuje razlike. Kad smo videli tu tendenciju, pokušali smo da premijeru Abazoviću skrenemo pažnju da je to loš zaokret i da će to DPS navesti na preispitivanje podrške vladi. Upozorenje nije urodilo plodom. Naša ocena je da su određena rešenja u ugovoru sa SPC u suprotnosti sa vitalnim državnim interesima Crne Gore. Ustav sada nudi više mogućnosti, izglasavanje nepoverenja vladi, skraćenje mandata parlamentu... Videćemo na kojem je scenariju moguć konsenzus - poručuje Đukanović.

IZBORI JEDINO REŠENjE Medojević o političkoj krizi u Crnoj Gori - DPS ušao u politički hazard sa Abazovićem - Alo.rs

Komentarišući sve ove navode, lider SNP i potpredsednik crnogorske vlade Vladimir Joković kaže da je Temeljni ugovor 'gotova stvar'.

- Izglasan je na sednici Vlade i biće potpisan. Za pad vlade danas u Crnoj Gori može biti samo neko ko ima određeni politički interes. Ovo je dobar trenutak da svi vide ko je u Crnoj Gori za potpisivanje Temeljnog ugovora, a ko nije. I, naravno, ko je za rešavanje i otvaranje puta Crne Gore prema EU, a ko nije - objašnjava Joković.

Novi izbori

Nebojša Medojević, lider PZP i jedan od šefova Demokratskog fronta, ocenjuje da Abazović treba da podnese ostavku i da se raspišu novi izbori.

- Dritanovu vladu sad podržava samo devet poslanika od 41, koliko je minimalno potrebno. Vlada nema više nikakav izborni, parlamentarni i ustavni legitimitet. Svaki demokratski orijentisan političar, sa minimalnim osećajem za lični i državni integritet, odmah bi podneo ostavku i otvorio politički prostor da se parlamentarne stranke dogovore o uslovima i datumu održavanja vanrednih parlamentarnih izbora. Ne može se biti premijer sa podrškom četiri poslanika i voditi vladu sa podrškom devet poslanika od njih ukupno 81 - zaključuje Medojević.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading