BORBA ZA OPSTANAK Abazovićev kabinet može da preživi uprkos Milovom nožu u leđa, sve zavisi od ovih partija
Foto: Aloonline.me

Demokratska partija socijalista Mila Đukanovića zvanično je odlučila da uskrati poverenje manjinskoj vladi crnogorskog premijera Dritana Abazovića zbog najave potpisivanja Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC). S druge strane, Abazović bi, po svemu sudeći, podršku za opstanak, makar uslovnu, mogao da ima u Demokratama i Demokratskom frontu.

Naime, nakon prvobitnih pretnji, DPS je na prekjučerašnjoj sednici vrha stranke doneo jednoglasnu odluku da definitivno uskrati poverenje vladi. No, Abazovića, reklo bi se, to nije mnogo potreslo.

- Pozdravljam odluku Predsedništva DPS. Odgovorno je i državnički kada niste u mogućnosti da pomognete državi da joj makar ne odmažete - napisao je on na Tviteru i ocenio da treba videti šta je stav većine poslanika skupštine Crne Gore.

- Crna Gora mora dalje - kriminal, korupcija i nacionalizam nisu opcije. Pobediće evropska budućnost - konstatovao je Abazović.

BORBA ZA OPSTANAK Abazovićev kabinet može da preživi uprkos Milovom nožu u leđa, sve zavisi od ovih partija

EPA

 

I stručnjaci ukazuju da povlačenje podrške DPS ne mora da znači pad Abazovićeve vlade.

- Potez DPS je bio očekivan. Ipak, njihova odluka ne znači automatski kraj Abazovićeve vlade. Zašto? Zato što je vrlo verovatno da stranke senzibilisane za srpsko pitanje u Crnoj Gori neće dozvoliti da Abazovićev kabinet krahira zbog Temeljnog ugovora sa SPC. Uz to, pitanje ko je i kako spreman za vanredne izbore u Crnoj Gori - ukazuje politički analitičar Dejan Vuk Stanković.

BORBA ZA OPSTANAK Abazovićev kabinet može da preživi uprkos Milovom nožu u leđa, sve zavisi od ovih partija

Jutjub/ Insajder Video

 

Smatra i da će Abazović dobiti iz tih razloga uslovnu podršku Demokratskog fronta i Demokrata Alekse Bečića.

- Njima je važan status SPC i važna im je distanca i slabljenje DPS i Đukanovića - zaključio je Stanković.

Petoro uzdržano

Inače, uoči posebne sednice crnogorske skupštine, koja je zakazana za 20. jul, juče se oglasio predsednik Demokratske narodne partije (DNP) i predstavnik kluba poslanika DF Milan Knežević, koji je zvaničnim putem postavio Abazoviću pitanje: "I što ćemo sad?" Ovo je objavljeno na sajtu skupštine, a Knežević je naveo da će pitanje detaljno obrazložiti na samoj sednici. Podsetimo, za Temeljni ugovor sa SPC u petak je glasalo 13 ministara, dok je njih pet izuzelo mišljenje - SDP ministri odbrane i spoljnih poslova Raško Konjević i Ranko Krivokapić, ministri iz Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović i Admir Adrović i ministar bez portfelja Adrijan Vuksanović.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading