CRNA GORA BENZINOM GASI POŽAR Medojević alarmirao zemlju i najavio crnu budućnost za građane
Foto: Adria TV Printscreen

Medojević je rekao da program „Evropa sad“ pravi rupu u budžetu od 450 miliona evra, a budžet je već u deficitu.

„Imamo manjak planiranih prihoda za Fond zdravstva, a ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić planira da se odustane od bilo kakvih naplata doprinosa zdravstvenog osiguranja. Mi u zdravstvenom sistemu imamo monopol kompaniju „Glosari“, imamo najskuplje lekova i strukturni deficit Fonda zdravstva svake godine. A kako se Vlada ponaša – ona gasi požar benzinom, odnosno povećava probleme“, kazao je lider PZP-a.

Prema njegovim rečima, privatnici neće na svoj račun finansirati program „Evropa sad“.

„To što bi ih država oslobodila poreza na dohodak građana i na zdravstvena osiguranja, oni će to nadoknaditi ili smanjivanjem troškova da bude na pola radnog vremena ili povećanjem cena. Jer, neće oni da na račun marže i profita finansiraju političku kampanju Spajića i Zdravka Krivokapića“, kazao je Medojević.

On je istakao da će to neminovno dovesti do povećanja cena i još veće nezaposlenosti.

„Program „Evropa sad“ dovešće do povećanja nezaposlenosti, do inflacija, do povećanja duga i do haosa u sistemu zarada u Crnoj Gori“, naveo je Medojević.

On je kazao da plan Spajića podrazumeva novo zaduženje Crne Gore, a taj novac bi se iskoristio za javnu potrošnju.

„Zna se kako se zadužuje država. Može da se zaduži ili za kapitalni budžet ili za vraćanje starih dugova, a Spajić sada hoće da se zaduži za povećanje zarada. To direktno vodi u grčki scenario“, istakao je predsednik PZP-a.

Radi se o, kako je naveo, jednoj obmani koja je politički legitimna, vrlo opasna po Crnu Goru.

„Ideja Spajića je da uzme milijardu i četiri stotine miliona evra i da ih potroši, a da neka druga Vlada za sedam godina to vraća. Mi želimo da se plate povećavaju na realnoj osnovi, da ta povećanja budu održiva, da imamo proizvodnju i da iz tog povećanja produktivnosti povećamo postepeno zarade“, kazao je Medojević, dodajući da su i Svetska banka i Međunarodni monetarni fond upozorili da Crna Gora može doći u nezavidnu finansijsku situaciju.

Komentari (0)

Loading