KO JE VLADIKA METODIJE? Naslednik episkopa Joanikija preživeo i brutalno prebijanje jer je branio crkvu
IN4S

Vladika Metodije, vikarni episkop dioklijski izabran je za Episkopa budimljansko nikšićkog, gde će i zvanično od danas, na tronu Eparhije naslediti novog mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija.

Episkop Metodije (u svetu Ljubiša) Ostojić se rodio 1. aprila 1976. godine u Sarajevu, od pravoslavnih roditelja Milinka i Dragice (rođene Milićević) kao treće dete.

Osmogodišnju školu „Petar Dokić“ i prva dva razreda Druge gimnazije “Ognjen Prica” završio je u Sarajevu odakle se usled ratnih zbivanja sa porodicom preselio u Podgoricu, gde je završio preostala dva razreda Gimnazije “Slobodan Škerović”.

Za vreme života u Sarajevu završio je osnovnu – nižu muzičku školu “29. novembar”. Posle završene gimnazije 1994. godine upisao je Ekonomski fakultet Univerziteta Crne Gore u Podgorici, na kojem je i diplomirao 2001. godine. Godine 2002. došao je u Cetinjski manastir, gdje je zamonašen na prazničnom bdeniju 11. jula 2004. godine sa imenom Metodije (po Svetom Metodiju Slovenskom).

U čin đakona rukopoložen je 2005. godine na praznik Preobraženja Gospodnjeg u hramu posvećenom ovom prazniku na Žabljaku (odakle i potiče njegova porodica) od strane Visokopreosvećenog Mitropolita crnogorsko-primorskog g. Amfilohija. U čin prezvitera rukopoložen je na Badnji dan 2008. godine u Cetinjskom manastiru. Odlikovan je činom protosinđela 22. novembra 2009. godine u manastiru Slanci kod Beograda od strane Mitropolita crnogorsko-primorskog g. Amfilohija, sa čijim je blagoslovom od kraja 2007. godine bio je na poslušanju kelejnika Patrijarha srpskog g. Pavla, i na tom poslušanju ostaje do njegovog upokojenja.

Za namesnika Cetinjskog manastira postavljen je 1. februara 2010. godine, a u čin arhimandrita rukoproizveden je na Petrovdan 2013. godine u Cetinjskom manastiru. Iste godine diplomirao je na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu Svetog Vasilija Ostroškog u Foči, Univerzitet u Istočnom Sarajevu, sa diplomskim radom na temu “Vaspitni značaj monaštva”.

KO JE VLADIKA METODIJE? Naslednik episkopa Joanikija preživeo i brutalno prebijanje jer je branio crkvu

IN4S

 

Na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu Univerziteta u Beogradu 2015. godine odbranio je master rad na temu “Zetski Mitropolit Vavila (1494-1520) i njegov doprinos srpskoj duhovnosti i kulturi” kod mentora prof. dr Predraga Puzovića.

Od 2012. godine član je Patrijaršijskog upravnog odbora Srpske Pravoslavne Crkve u ime Mitropolije crnogorsko-primorske. Takođe član je Eparhijskog savjeta i Eparhijskog upravnog odbora Mitropolije crnogorsko-primorske.

Akademsku 2016/17. godinu proveo je na Aristotelovom Univerzitetu u Solunu učeći grčki jezik, radi upisa doktorskih studija na Teološkom fakultetu ovog Univerziteta.

Na redovnom prolećnom zasedanju održanom u Pećkoj Patrijaršiji i Beogradu od 29. aprila do 10. maja 2018. godine, Sveti Arhijerejski Sabor Srpske Pravoslavne Crkve izabrao je arhimandrita Metodija (Ostojića), za vikara Mitropolita Crnogorko- primorkog, sa titulom episkop dioklijski.

U čin episkopa hirotonisan je 22.jula 2018.g. u Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici od strane Njegova svetosti Patrijarha srpskog g. Irineja.

Branio Crkvu, pa brutalno pretučen od strane policije

Na dan izglasavanja anticrkvenog Zakona oslobodi veroispovijesti, u Crnoj Gori, 27. decembra 2019. godine na mostu na Đurđevića Tari, pljevaljska policija je pretukla episkopa Metodija, koji je potom završio na lečenju na VMA u Beogradu.

Nakon izlaska iz bolnice vladika Metodije, pozvao je sve na mir i pribranost, te kazao  da ne osuđuje policajce koji su ga tukli.

O ovom nemilom događaju za slušaoce Radio Svetigore govorio je Preosvećeni vladika Metodije koji se na mostu na Đurđevića Tari, našao neplanirano. Naime, na mostu su ga policajci zaustavili i obavestili da je s druge strane mosta blokada, da se narod okupio i da ne može kolima dalje. Na njegovo insistiranje da mu dozvole da prođe, rečeno mu je da parkira kola pa da peške ode do naroda, i da se naknadno vrati za kola, ako mu omoguće dalji prolaz.

KO JE VLADIKA METODIJE? Naslednik episkopa Joanikija preživeo i brutalno prebijanje jer je branio crkvu

IN4S

 

“I tako sam se ja i zadesio među tim divnim narodom koji se tamo spontano počeo okupljati. Oni su me, naravno, prepoznali, to su svi ljudi koji idu u crkvu, poste i Bogu se mole“, kazao je vladika podsećajući da ih je u tom momentu bilo 20-ak, jer su tek počeli da se okupljaju.

Vladika priča da se tu zadržao, iako mu to prvobitno nije bila namera, kao i da je sve vreme bio prisutan i kordon policije koja je imala naređenje da narod ukloni s puta.

„Narod je tako divan bio, nisu to bili huligani, pevali su duhovne pesme i tropare, a kad su krenuli na nas, ja sam samo ostao uz svoj narod da vidim šta će se sa njima desiti. 

Okupljeni narod je sio na kvasan asfalt, uhvatili smo se za ruke, braneći jedni druge da nas policija ne bi odvela. Jednog su odmah uhapsili:

„Mi smo se držali zajedno, ja sam čak jednom bratu iscepao jaknu, čupajući da ga ne odvedu. “

KO JE VLADIKA METODIJE? Naslednik episkopa Joanikija preživeo i brutalno prebijanje jer je branio crkvu

IN4S

 

Prisetio se vladika i imena policajaca, jer im svima na uniformama pišu imena. Najkritičniji i najdramatičniji momenat je bio, po njegovim rečima, kada je policija krenula da gazi i vuče ljude na silu. Nastala je vika, verni narod se molio: Bože pomozi, Gospode pomiluj. Onda se vladika obratio policijacu muslimanu koji je bio iznad njega, po imenu.

“Da li bi ti voleo, pa ga prozovem po imenu, da kako ti nas gaziš i jašeš i mi isto to uradimo sa tobom, tvojom porodicom ili saplemenicima. Čovek se tako prenerazio, a ja mu kažem, pa trebamo valjda i sutra živeti čoveče! Šta vam mi radimo! On se prenerazio i svaka mu čast, odmah je stao. To ga je na neki način osvestilo i meni je zbog toga drago.“, ispričao je tada vladika Metodije.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading