VREME JE DA IDE NA SMETLIŠTE ISTORIJE Ustavni odbor danas o predlogu za razrešenje Đukanovića!
EPA/BORIS PEJOVIC

Inicijator rasprave je Klub poslanika Socijalističke narodne partije (SNP), a podržali su je predstavnici parlamentarne većine.

SNP je u obrazloženju naveo da je Đukanović 28. avgusta na Cetinju kazao da “nije pametno insistirati na ustoličenju u tom gradu, već je pametno to izmestiti iz Cetinja i obaviti u nekom od mnogobrojnih hramova u drugim gradovima”.

“Nadam se da neću biti u situaciji da 5. septembra budem na Cetinju, tamo gde budu Cetinjani i gde je većinska Crna Gora, gde se brani dostojanstvo države“, rekao je Milo Đukanović.

GRUBO POVREDIO USTAV

SNP smatra da je takvim postupanjem Đukanović grubo povredio član 14. Ustava Crne Gore koji propisuje da su verske zajednice odvojene od države, kao i da su one ravnopravne i slobodne u vršenju verskih obreda i verskih poslova.

Ustavom je predviđeno da postupak za utvrđivanje da li je predsednik Crne Gore povredio Ustav može pokrenuti Skupština, na predlog najmanje 25 poslanika.

Odluku o postojanju ili nepostojanju povrede Ustava donosi Ustavni sud.

„Predsednika Crne Gore Skupština može razrešiti kada Ustavni sud utvrdi da je povredio Ustav”, piše u Ustavu.

Lider SNP Vladimir Joković kazao je da posle svega što se izdešavalo u poslednje vreme očekuje da će biti izglasana inicijativa o razrešenju sa dužnosti aktuelnog predsednika države.

„Podsećam da je Socijalistička narodna partija podnela ovu inicijativu posle stavova Mila Đukanovića koji pozivaju na podele, netrpeljivost, podstiču dodatne raskole i sukobe. Podsetiću vas i na njegove sulude stavove o tome da će raditi sve protiv ustoličenja našeg Mitropolita na Cetinju, mešajući se direktno i u verske poslove“, kazao je Joković.

Smatrali smo i tada, kao i danas, da takav čovek ne može predstavljati našu zemlju, niti da njegovi stavovi predstavljaju većinski izraz volje u našoj državi, ističe on.

„Iskreno smatram da je i za njegov DPS mnogo bolje da takav čovek što pre postane deo političke istorije“, zaključio je Joković.

DPS brani Mila

Nakon što je Socijalistička narodna partija podnela Skupštini inicijativu za smenu predsednika Crne Gore Mila Đukanovića, koji su potpisali gotovo svi poslanički klubovi vladajuće većine, oglasili su se iz Demokratske partije socijalista, ocenjujući da ona nema ni političko, ni pravno utemeljenje.

Iz DPS-a ističu da na crnogorskoj političkoj sceni jedino Milo Đukanović ima izvorni legitimitet, jer su ga na tu poziciju neposrednim glasanjem birali građani.

DALJA PROCEDURA

Lider SNP-a Vladimir Joković pojasnio je dalju proceduru.

“ Na potezu je šef parlamenta da zakaže raspravu o ovoj temi. Nadam se da ćemo imati podršku 41 poslanika, nakon čega Ustavni sud odlučuje da li je predsednik Crne Gore prekršio Ustav. Kod nas potpisnika ne postoji dilema o kršenju Ustava u oblasti verskih prava i sloboda“, kaže Joković.

Inicijativu SNP-a za pokretanje postupka smene Đukanovića u Skupštini Crne Gore, za sada, još uvek nisu potpisali poslanici političkog saveza „Crno na bijelo“, na čijem je čelu GP URA, odnosno Dritan Abazović.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading