PRIVIĐA MU SE VELIKA SRBIJA Milo halucinira, u Hrvatskoj našao braću koja su mu sve oprostila!
Youtube/Printscreen

U intervuju hrvatskom RTL-u, Ðukanović koji je boravio u zvaničnoj poseti toj zemlji, rekao je da je reč o pokušaju da se obnove stare, retrogradne politike izgradnje velikih država na Zapadnom Balkanu.

"Lansirana je ona ista ideja koja je ponuđena kao alternativa 90-ih godina - napraviti novu kompoziciju Zapadnog Balkana, napraviti uvećane, dakle velike države, etnički i verski homogene. Sve zbog lažne pretpostavke da multietnička demokratija u ovom delu Evrope nije moguća", kazao je Ðukanović.

Nudi se, kako je naveo, nešto što bi bilo izuzetak od pravila života na evropskom prostoru.

"To je u 90-im doživelo slom, plaćano je životima blizu 150.000 žrtava ljudi. Sada, verovatno podstaknuto geopolitičkim promenama, ideolozi tih velikodržavnih nacionalizama pokušavaju da obnove tu ideju. Posledično, napadnuta je Crna Gora, jer znamo da nema ''velike Srbije'' bez Crne Gore u njenom sastavu", naglasio je Ðukanović.

Kako je rekao, nema dileme da iza toga stoji državni vrh Srbije.

"Državni vrh Srbije na čelu sa Aleksandrom Vučićem. Poznato je da je ideja velike Srbije stara već jako dugo, vezujemo je za vreme Garašaninovih Načertanija 1844. godine. Od tada se ona svako malo obnavlja i uvek je Crna Gora poželjan plen Srbije", kazao je Ðukanović.

Dodao je i da se i dalje pokušava održati živom ''iluzija - ideja o pripajanju Republike Srpske Srbiji''''.

"Nakon što je Srbija izgubila Kosovo čini se da Crna Gora izgleda kao najprivlačnija kompenzacija i kao nezaobilazni deo da bi se uopšte ideja velike Srbije održavala u životu", smatra Ðukanović.

Kako dalje tvrdi, Srpska pravoslavna crkva je instrument za realizaciju velikosrpskog nacionalizma.

"Devedesetih godina bilo je više tih instrumenata, JNA, jugoslovenska policija, jugoslovneska služba bezbednosti, carina, zakoni. Danas više toga nema, ostala je Srpska pravoslavna crkva, koja je pristala da bude instrument velikodržavnog projekta u regionu i to se veoma jasno manifestuje u aktualnim problemima u Crnoj Gori", kazao je Ðukanović.

Na pitanje može li doći do ozbiljnih sukoba u Crnoj Gori, on je ocenio da se nije jednostavno nositi sa Srbijom, posebno, kako je naveo, ''''ukoliko znate da iza Srbije stoji jedna geopolitička sila kao što je Rusija''''.

"Rusija preko podrške ovakvih ideja zapravo pokušava da ostvari svoje geopolitičke interese na Zapadnom Balkanu, koji su po definiciji suprostavljeni evropskom jedinstvu i evropskom sistemu vrednosti. Rekao bih da je sve to lakše ukoliko izostaje potreba, pažnja i podrška sa Zapada. Dakle, kao i uvek nasilnik će ići onoliko daleko koliko mu bude dozvoljeno", poručio je Ðukanović.
 

Komentari (3)

Loading
Penzioner

17.09.2021 21:54

Ovoj djubradi zabraniti da predju granicu Srbije!

sara

18.09.2021 14:38

Kriminalac Milo okreće đurak na drugu stranu, samo da se neko ne dotakne teme njegovog lopovluka i kriminala!!!!- Nije ni svestan da pola Crne Gore živi samo u Beogradu i da im dlaka sa glave ne fali i da niko im nije postavio pitanje, a kamo li pripretio da moraju da se izjasne da su srbi!!!.