DVOLIČNA IGRA ZDRAVKA KRIVOKAPIĆA Pa zar preko ustoličenja Joanikija podilaziti Angeli Merkel i Nato paktu?!
Foto: Printscreen

Ovih devet meseci rada Vlade, dokazuju našu bezrezervnu posvećenost vrednostima Evropske unije i Alijanse. To smo dokazali i prilikom poslednjeg izazova, odnosno ustoličenja verskog poglavara najveće hrišćanske zajednice u zemlji, kada smo uprkos intezivnim opstrukcijama od strane predsednika države, uspeli obezbediti Ustavom zagarantovana prava našim građanima, kazao je premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić na sastanku sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel u Tirani.

Krivokapić je tom prilikom naglasio da je ključna vodilja procesa pridruživanja Crne Gore Evropskoj uniji ostaje vladavina prava i da će Crna Gora i dalje, u potpunosti biti posvećena reformskim aktivnostima i ispunjenju privremenih merila u poglavljima 23 i 24.

On je iskoristio priliku i da zahvali kancelarki Nemačke na svemu što je Nemačka učinila za Zapadni Balkan, naročito kroz sedmogodišnju inicijativu Berlinskog procesa koji je komplementaran sa pristupnim pregovorima i koji je doprineo napretku i zbližavanju zemalja regiona

Dodao je i da je Crna Gora zahvalna na podršci koju joj je Nemačka pružala na njenom evropskom putu kao i u njenim tekućim reformskim procesima.

-Imajući u vidu sveukupnu epidemiološku situaciju u regionu, Evropi i šire, zadovoljan sam postignutim rezultatima u toku letnje turističke sezone, koja je u završnoj fazi, a koja korespondira sa svim ekonomskim projekcijama Vlade i njenom reformskom agendom, u pogledu održivosti javnih finansija- istakao je Krivokapić.

On je ukazao da Berlinski proces ima nezamenjivu ulogu u jačanju regionalne saradnje i povezivanju zemalja regiona sa EU na putu integracija.

-Primarni geostrateški cilj naše države je da postane naredna država članica EU, dok naše učešće u regionalnim multilateralnim organizacijama želimo da bude u funkciji potpunog ostvarenja tog cilja, a nikako zamena ili alternativa EU. Štaviše, s Evropskom komisijom želimo da identifikujemo što više mehanizama kako bismo se uključili u ranu integraciju koja je moguća i realna i prije punopravnog članstva u EU-, poručio je Krivokapić.

Angela Merkel izrazila je zadovoljstvo što je imala priliku da se uživo sretne sa Krivokapićem. Ona je pružila punu podršku Vladi Crne Gore na evropskom putu, poručivši da joj želi mnogo snage i sreće u tom procesu.

Komentari (0)

Loading