DAJKOVIĆ ZA ALO REGION Zašto je važno da popis u Crnoj Gori bude ove godine
Foto: Printscreen

Printskrin

 

 

Izbegavajući fer i regularan popis stanovništva Crne Gore, za razliku od svih dosadašnjih, vlast u Crnoj Gori izbeći će svoj najveći strah - da Srbi ne postanu većina, a Crna Gora čak i na papiru ono što je oduvek bila - srpska država.

Poznati politički aktivista iz Crne Gore Vladislav Dajković objasnio je u intervjuu za Region zbog čega je važno da se popis održi baš ove godine, i da li je prošla kriza oko ustoličenja, ili je zapravo tek počela.

„Trenutno je u zemlji mirno, u smislu nema demonstracija, komite su se povukle, međutim, desile su se druge značajne situacije, a to je da je došlo do krize unutar same vladajuće većine, gdje je gospodin Krivokapić najavio smenu ministra policije, zbog događaja na Cetinju, ali je Dritan Abazović rekao, ako Krivokapić krene u smenu minsitra policije, da će on uskratiti podršku Vladi te da će smenjen biti i sam premijer Krivokapić.“

Očigledno da je kriza oko ustoličenja zapravo kriza produženog trajanja i sigurno će trajati i u narednom periodu a jedini izlaz iz krize Dajković vidi u rekonstrukciji Vlade u koju će ući i predstavnici srpskog naroda, misleći na lidere Demokratskog fronta.

DAJKOVIĆ ZA ALO REGION Zašto je važno da popis u Crnoj Gori bude ove godine

EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

 

 

Ponašanje Dritana Abazovića za Dajkovića nije iznenađenje, a njegov karakter i dejstvo prozreo je još na samom početku:

„Od samog stupanja na dužnost znao sam o kakvoj se osobi radi. To je pre svega osoba koja je pod ozbiljnom i jakom kontrolom zapadnih centara moći. To je osoba koja je bliska Hašimu Tačiju i političkim krugovima u Tirani i Prištini. Iznenađenje nije, ali pokazao je pravo lice time što je bio protiv ustoličenja mitropolita Joanikija i nadam se da će pre svega Srbi – koji pripadaju njegovoj partiji, to vrlo brzo shvatiti, objasnio je on.

Govoreći o gospodinu Aleksi Bečiću i njegovoj „korona situaciji“ Dajković kaže da on nema dokaza da li je on zaista zaražen ili nije, ali mu svakako želi brz oporavak i primećuje sledeće:

„Vidim da se žestoko suprostavio Abazoviću, rekavši da je upravo Dritan bio najveći protivnik ustoličenja mitropolita Joanikija i pozvao ga da to sam i javno prizna, i verujem da je i sam gospodin Bečić kao nekadašnji koalicioni partner Drtana Abazovića shvatio ko je Abazović i koga zastupa građanski pokret URA, a to očigledno nisu građani, već interesi stranih ambasada.“

Još jedan dokaz da sadašnja Vlada ne brine toliko o građanskim, koliko o političkim interesima, govori i zbegavanje sprovođenja popisa stanovništva u Crnoj Gori. Tim povodom, čelnici Vlade tvrdili su da nije moguće sve pripremiti za popis do kraja godine.

Da se održi popis, i to baš ove godine, bitno je iz više razloga, a Dajković objašnjava i zašto:

 

 

 

„Činjenica je da se sledeće godine popis ne može održati zbog izbora u 12 crnogorskih opština na čelu sa glavnim gradom i samim tim taj popis ne bi bio regularan.2023. prema Zakonima Evropske unije (pošto smo mi kandidat za EU) Crna Gora će morati da prilagodi sve svoje izborne, političke, ekonomske i socijalne i sve druge procese, procesima Evropske unije, što znači da će od 2023. godini popisi u Crnoj Gori održavati tako što se građani neće izjašnjavati o nacionalnoj, verskoj i jezičkoj pripadnosti, nego će se građani samo prebrojavati kao krompiri i zato je jako važno da se ispoštuje Ustav Crne Gore i da se popis održi u ovoj godini“, objasnio je Dajković.

Dakle, potpis bi faktički bio neko novo izjašnjavanje, ali bez nacionalnog izjašnjavanja.

Ako saberete „dva i dva“ po ovakvom stanju stvari i odloženom popisu, Srbi bi u narednih sto ili dvesta godina ostali na onom broju koliko ih je prebrojao glavom i bradom Milo Đukanović na tom pokradenom popisu u 2011. godini, kada je srpskog stanovništva bilo 28 procenata.

Upravo u ovome leži perfidna manipulacija zapadnih centara moći – da Srbe jednostavno smanji, kao što je to učinjeno u Hrvatskoj, i da Srbi postanu statistička greška.

Jer – koji Srbi su najbolji? Pa oni kojih NEMA!

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading