BOJKOT DELA POLICIJE Muslimani odbijaju da čuvaju patrijarha!
Printscreen

Vladika budimljansko-nikšićki Metodije trebalo bi 26. septembra da bude ustoličen u Manastiru Đurđevi stupovi u Beranama, a deo crnogorske policije svojim starešinama već je najavio da ulazi u pasivni bojkot, odnosno, da toga dana ne žele da obezbeđuju javni red i mir.

Kako Alo! saznaje od izvora iz Uprave policije Crne Gore, deo policajaca islamske veroispovesti iz Rožaja i Berana odbija zaduženja pod izgovorom "da ne žele da se mešaju u srpske probleme i da čuvaju popove". Naš sagovornik kaže da policija očekuje incidente u Beranama i da je u toku izrada više operativnih planova.

BOJKOT DELA POLICIJE Muslimani odbijaju da čuvaju patrijarha!

Tanjug

 

- Do sada je tridesetak policajaca svojim starešinama reklo da ne žele da rade tog dana, a neki od njih su kazali da su spremni da daju otkaz. Policajci koji odbijaju radne zadatke kažu da im ne pada na pamet da učestvuju u sukobima, da "dižu pendreke" na svoje komšije i sugrađane i da čuvaju sveštenstvo SPC. Uprava policije sada je u velikom problemu jer je pitanje da li će broj kolega koji odbijaju zadatke biti još veći kako se bude primicao događaj u Beranama - kaže naš izvor.

Uprava policije trenutno radi na izradi pet operativnih planova kako bi osigurali bezbednost svih učesnika ustoličenja, kojem će prisustvovati i patrijarh Porfirije. Događaji iz Cetinja su veliko upozorenje za bezbednosni sistem Crne Gore i zato se ništa ne sme prepustiti slučaju.

- Razmatra se mogućnost da policajci islamske veroispovesti iz Rožaja i Berana tog dana budu poslati za Podgoricu, a da tamošnje kolege dođu u Berane. Očekuje se da ministar i direktor policije ovih dana dođu u Berane i Rožaje i lično porazgovaraju sa policajcima. Svi oni koji budu odbili zadatke, biće sankcionisani - kaže izvor iz crnogorske policije.

Veljović ipak ne ide u ćorku

Veselin Veljović, savetnik za bezbednost Mila Đukanovića, neće ići u istražni zatvor jer je tako odlučilo tročlano veće Osnovnog suda na Cetinju, koje je odbacilo žalbu tužilaštva na ovu odluku. Veće sudija smatra da nisu ispunjeni uslovi da se desnoj ruci Mila Đukanovića odredi pritvor. Tužilaštvo je u žalbi navelo da Veljović, koji je donedavno bio direktor policije Crne Gore, na slobodi može uticati na svedoke i da bi mu zato trebalo odrediti pritvor. Veljović je bio jedan od predvodnika haosa na Cetinju, i učestvovao je u rušenju metalne ograde koja je bila postavljena ispred manastira.

Inače, u Beranama se očekuje veliki broj pripadnika policije, kako u uniformi, tako i onih u civilu. Svi putni pravci koji vode ka ovoj opštini biće pokriveni kamerama, a na više mesta nalaziće se policijski punktovi. Posebno će se voditi računa o putevima koji vode od Ribarevine do Berana.

- Poseban policijski tim prati najave incidenata, koje se ovih dana mogu videti na socijalnim mrežama, gde na desetine ljudi preti sukobima i krvoprolićem. Neke od tih osoba su već identifikovane i sa njima se obavljaju razgovori. Policija ovog puta ne sme dozvoliti da dođe do barikada i zatvaranja putnih pravaca - navodi naš izvor iz rožajske policije.

Božidar Spasić, bivši operativac Državne bezbednosti, kaže za Alo! da ga ne iznenađuju informacije o tome da deo policije Crne Gore odbija radne zadatke. On je ocenio da je poslednjih nekoliko godina stanje u tamošnjoj policiji na nezavidnom nivou, a da je tome doprinela pogrešna politika vlasti i mešanje predsednika i premijera Crne Gore u rad bezbednosnih struktura. Spasić je rekao da je deo policajaca islamske veroispovesti ušao u pasivni otpor.

- Kada dođe do ovakvih nesklada između predsednika vlade i predsednika republike, pri čemu ministar unutrašnjih poslova vuče na jednu, a savetnici na drugu stranu, onda je potpuno jasno da je u ovom trenutku u crnogorskoj policiji veliko rasulo. To može dovesti do sukoba unutar same policije. Jedan deo policije povezan je sa kriminalističkim grupama, prisutna je etnička podela, kao i mešanje u njene poslove, pa sve to može dovesti do još većeg rasula, kazao je Spasić, koji je dodao da će u Crnoj Gori tek biti skupova i incidenata.

BOJKOT DELA POLICIJE Muslimani odbijaju da čuvaju patrijarha!

Printscreen

 

On smatra da je teško "pohvatati konce ko u stvari upravlja policijom u Crnoj Gori i ko su osobe koje donose odluke". Kao primer navodi događaje na Cetinju, za koje kaže da još nije kristalno jasno ko je doneo odluku o upotrebi specijalnih jedinica i helikoptera. Veliki problem je, kaže on, i to što su policajci islamske veroispovesti u pasivnom otporu.

- Muslimanski deo policije je pasivan, drže se po strani, iako je njihova dužnost da profesionalno reaguju. Oni se moraju mešati u svoj posao. Najgore je kada kolega ne veruje kolegi do sebe. Crnogorskoj policiji predstoji dug period da se vrati u svoje okrilje, da se konsoliduje, jer su unutrašnji odnosi veoma loši - rekao je Spasić.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (2)

Loading