DRAGOLJUB MALOVIĆ: Crnogorska zajednica u Srbiji iskreno čestita ustoličenje mitropolitu Joanikiju
Tanjug

Sa žaljenjem smo gledali scene sa Cetinja, gdje naša braća, nahuškana od onoga koji bi morao da ih ujedini-predsjednika Crne Gore, kidišu na zadužbinu Crnojevića, koja je ostavljena da u njoj služi naša majka-Srpska pravoslavna crkva, koja okuplja dva naroda istoga izvora.

 Kontra našim apelima režim Mila Đukanovića se drznuo da udari na sve ono što je dio identiteta svakog Crnogorca, a to je crkva koja je stvorila i državu naših predaka i zemlju naših potomaka.

Našoj crkvi koja okuplja i nas etničke Crnogorce i našu braću etničke Srbe, te kroz stoljeća štiti dva naroda, vazda je bilo teško. Ali da će joj otežavat i njena djeca, gore no tuđin, košmar je iz kog se teško i rastuženi budimo.

 Ono na šta smo ukazivali i dalje je gigantski kamen smutnje i spoticanja, koji ne govori da je Vlada Zdravka Krivokapića spremna na diskontinuitet sa Đukanovićevim režimom.

Činjenica da je srpska pravoslavna crkva jedina vjerska zajednica koja nema pravnu zaštitu i potpisan temeljan ugovor sa Crnom Gorom, nama i dalje kazuje da su nove vlasti nevoljne da ispune obećanja data crkvenim velikodostojnicima i da se otvara mogućnost za nove, diskriminatorne akte, usmjerene protiv vjerske zajednice kojoj podjednako pripadaju i Crnogorci i Srbi.

Energično zahtjevamo od Vlade Crne Gore da načini distancu od režima predsjednika Đukanovića koji dijeli građane. Zahtjevamo da poslušaju apele Njegove svetosti patrijarha srpskog gospodina Porfirija i dostojnog mitropolita Joanikija, te da potpišu temeljni ugovor koji bi zaštitio Srpsku pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori.

Zahtjevamo da prekinu sa napadima na predsjednika bratske nam Republike Srbije Aleksandra Vučića, zahvaljujući kom je položaj crnogorske etničke zajednice najbolji u istoriji, u ovoj državi.

I opet ćemo, ka i  vazda pravo reći. Crna Gora nam je otadžbina, a Srbija domovina. Naša zajednica je most između Podgorice i Beograda, dvije prijestonice, koje vazda moraju biti i najbliže. U pamet se braćo Crnogorci!

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading