NOVA BRUKA CRNE GORE Krivokapićev ministar potpisao deklaraciju da je Rusija okupator i najavio udarac Moskvi!
Foto: Printscreen

Nakon što se upoznao sa ciljevima Krimske platforme, Radulović je zajedno sa ostalim učesnicima samita potpisao deklaraciju kojom se Rusija naziva okupatorom, a jedna od tačaka predviđa i uvođenje novih sankcija zvaničnoj Moskvi.

Učesnici samita “Krimske platforme” koji je održan u Kijevu usvojili su završnu deklaraciju koja se može svesti u četiri teze.

1. Uvođenje novih sankcija Rusiji, “ako bude bilo potrebno”,

2. Smisao formiranja “Krimske platforme” – sa isticanjem koordinacija i konsultacija sa ciljem “mirnog prekida privremene okupacije” poluostrva od strane Rusije,

3. Osuda “nezakonite aneksije Krima”, “kršenja ljudskih prava”, kao i “militarizacije Krima koja podkopava bezbednost i stabilnost u Crnomorskom regionu”,

4. Poziv Rusiji da se pridruži platformi.

Samitu koji se održao na inicijativu Ukrajine, a sa ciljem razmatranjanja pitanja „povratka“ kontrole nad Krimom prisustvovali su predstavnici 40 zemalja i međunarodnih organizacija.

Crnogorski šef diplomatije je nastavio svoju antirusku misiju i dao je svoj doprinos na samitu  tako što je izjavio da Crna Gora razume i ceni napore Kijeva u pravcu uspostavljanja Krimske platforme, koja je usmerena na pronalazak trajnog diplomatskog rešenja tog pitanja.

A o kakvom diplomatskom rešenju se radi, najbolje je objasnio ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski koji je izjavio da Ukrajina ima nameru da uradi sve što je moguće kako bi „vratila poluostrvo“ i da im u tome treba pomoć partnera, među koje spada i Crna Gora.

Podsetimo, u Kremlju su saopštili danas da “Krimsku platformu” smatraju antiruskim i neprijateljskim događajem. Sergej Lavrov je nazvao ovaj sastanak divljanjem na kojem Zapad nastavlja da podstiče nacionalistička, rasistička raspoloženja savremenih ukrajinskih vlasti.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Djordije Cvarkov

24.08.2021 22:19

Vlast u crNjoj gori je izgubila kompas i zdravorazumsko rezonovanje. Kao dete koje se otima i udaljava od porodice kako bi sa drustvom zivelo bolje. Kada shvati da prijatelji nisu drustvo i drugari, nego porodica, obicno bude kasno.