Sud u Americi istražuje prodaju Skaj telefona kriminalcima iz Crne Gore
Tanjug/Ap

 

 

O slučaju je, prema informacijama portala RTCG, informisana i crnogorska policija.

U pitanju je dokaz koji je kanadska kompanija „Sky Global” dostavila američkom sudu i kojem se navodi da je lice koje se predstavilo kao S.A. tražilo licencu da prodaje „Skaj” telefone „političkim partijama i kriminalcima”, navodi crnogorski javni servis. „Sky Global”, kanadska tehnološka kompanija, koja je upravljala šifrovanom telefonskom mrežom i koja je, kako dodaje RTCG, često pominjana u kontekstu istraga o organizovanom kriminalu, u dokaznom materijalu sudu u San Dijegu tvrdi da je u junu 2019. godine odbila pokušaj prodaje aplikacije kriminalcima i političkim partijama u Crnoj Gori.

U tužbi tvrde, dodaje se u tekstu, da voljno i redovno sarađuju sa organima za sprovođenje zakona, i da su nezakonito bili meta Federalnog istražnog biroa (FBI) i drugih američkih agencija.

Kompanija traži od suda da obaveže američku vladu da joj se vrati 116 internet domen koje su navodno zaplenili FBI i druge agencije za sprovođenje zakona.

U jednom dokumentu podnetom sudu u San Dijegu prikazana je aplikacija osobe koja se predstavila kao S.A. uz zahtev da postane ovlašćeni preprodavac „Skaja”, navodi RTCG.

Na pitanje kome namrava da prodaje „Skaj” telefone, S.A. je napisao „političkim strankama i kriminalcima”.

Pritom je pomenuta osoba navela da policija u Crnoj Gori ne može da probije sistem ove komunikacije.

Šef prodaje kanadske firme tada je odgovorio da je prodaja kriminalcima kršenje uslova i odredbi kompanije, kao i da se zahtev odbija, prenosi RTCG.

Skaj ECC aplikacija koristi tehniku enkripcije sa kraja na kraj (end to end) koja omogućava samo pošiljaocu i primaocu poruke da pročitaju sadržaj. Skaj se razlikuje od drugih aplikacija slične namene zbog toga što korisnici osim softvera, dobijaju i uređaj koji je bezbedan za korišćenje. Prodaju licenci obavljaju za to ovlašćeni preprodavci, cene mogu da se kreću i do nekoliko hiljada evra.

Bezbednosne službe su otkrile nekoliko slučajeva delovanja crnogorskih kriminalnih grupa koje su koristile ovu šifrovanu komunikaciju, piše Politika.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading