Zašto je 5. decembar ključni dan za Crnu Goru?
EPA/BORIS PEJOVIC

 

Parlamentarna većina u Crnoj Gori ima prostora da se dogovori oko rekonstrukcije Vlade Crne Gore do lokalnih izbora na Cetinju, Mojkovcu i u Petnjici koji su zakazani za 5. decembar, smatra Nikola Marković, dugogodišnji zamenik glavnog urednika dnevnog lista „Dan“.


„URA može da zateže oko stava da Vlada bude ekspertska, ali što ako Krivokapić zajedno sa DF-om, Demokratama i CIVIS-om predloži rekonstrukciju Vlade, hoće li URA glasati zajedno sa DPS-om? Mislim da neće. Dakle, predviđam da će se na kraju dogovoriti oko rekonstrukcije Vlade, ali svi će morati da naprave neke kompromise, a valjalo bi da se taj posao završi što prije“, naveo je Marković.


Sagovornik ističe da su događaji na Cetinju 4. i 5.septembra jasno pokazali da predsednik Crne Gore Milo Đukanović, ne da ne misli dobro Crnoj Gori, nego ne misli ni dobro svojoj DPS partiji.


„Đukanović je sve uradio da radikalizuje političku scenu u Crnoj Gori, kako bi eventualno zaštitio svoj položaj. Tako je radikalizovao i Demokratsku partiju socijalista, ona je postala njegov talac. Umesto da se ta partija demokratizuje, da se oslobodi balasta prošlosti - u njoj ima dovoljno mladih obrazovanih ljudi, ona je postala talac njihovog šefa“, kaže Marković.
Marković ističe da bi parlamentarna većina u Crnoj Gori trebalo da se dogovori oko promjena u Tužilaštvu i sudskoj organizaciji.


„Na čelu Tužilaštva sada imamo Milivoja Katnića, koji ne radi svoj posao i pokušava da zabavlja crnogorsku javnost. Za vreme njegovog mandata pobegli su mu Svetozar Marović, direktor Katastra Dragan Kovačević, šefovi Škaljarskog i Kavačkog klana, svakojaki mogući prestupnici. Mi smo imali primjer da sada u Austriji Sebastijan Kurc daje ostavku i nije više premijer zbog nekih plaćenih reklama tabloidima da pozitivno izvještavaju o njegovog partiji, tamošnji istražni organi su mu upali u kuću, konfiskovali sve računare da pronađu tragove prekršaja koje je napravio, pretreseno je više ministarstava te zemlje. Može li iko u Crnoj Gori zamisliti da bi Katnić tako nešto mogao da napravi Milu Đukanoviću. Naravno da ne može, jer Katnić na Đukanovića gleda kao na svog gospodara“, ističe Marković.
 

 

Komentari (0)

Loading