JAK SAMO NA REČIMA Krivokapić odustao od smene ministara!
EPA/BORIS PEJOVIC

Premijer Zdravko Krivokapić odustao je neposredno pre konferencije za medije od objave da će pokrenuti proceduru za smenu ministra unutrašnjih poslova Sergeja Sekulovića i direktora Uprave policije Zorana Brđanina, koji su navodno oklevali kako bi se u noći između subote i nedelje raščistile barikade i omogućilo ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija, pišu crnogorski mediji.

Premijer je obraćanje javnosti planirao tim povodom, što je potvrdilo više izvora iz diplomatskih krugova i Vlade. Tokom jučerašnjeg popodneva partije vladajuće koalicije, koje podržavaju Krivokapića, imale su hitne sastanke na čijem dnevnom redu je bila ova tema, ali niko od njih do same pres konferencije nije znao šta je njegov konačan stav.

Više diplomatskih izvora je kazalo da su predstavnici nekoliko ambasada razgovarali s Krivokapićem kako bi ga ubedili da odustane od smena. Oni su bili u kontaktu s njegovim kabinetom, ali i pojedinim ministrima, kojima je saopšteno da prepoznaju Brđaninov učinak i da veruju u njegov rad, kao i da bi njegova smena bila nezakonita. Neki su navodno kazali da od toga zavisi i njihova dalja podrška Vladi.

Odgovarajući na pitanje da li su diplomate Kvinte uslovile podršku Vladi ako smeni Sekulovića i Brđanina, premijer je rekao da ako međunarodna zajednica postavlja Vladu, onda je to stvarno moguće: "Ja nisam dobio osim reči pohvale za ovo što je urađeno prethodnih dana. Nikakve uslove ni od koga nisam dobio. Mislim da je to priča koju je neko namerno protežirao kao veliki broj dezinformacija. Da li je neko zabrinut da li će neko da bude na nekoj poziciji, prirodna je stvar svakog čoveka, čak i ambasadora".

Postoje i spekulacije i da je URA zapretila otkazavanjem poverenja Vladi ako Krivokapić bude tražio smenu Brđanina i Sekulovića. Lider tog pokreta Dritan Abazović je potpredsednik zadužen za koordinaciju bezbednosnog sektora.On je u nedelju uveče na televiziji potvrdio da je bilo razlika u operativno-taktičkim procenama.

Predlog za razrešenje ministra premijer šalje Skupštini, dok se direktor UP postavlja i smenjuje na predlog ministra unutrašnjih poslova.

Na Tviteru MUP-a je poslepodne postavljena fotografija na kojoj su čelnici bezbednosnog sektora, među kojima su potpredsednik Abazović, Sekulović i Brđanin s porukom "snažan i uspešan tim".

Potom se na toj mreži oglasio i Abazović koji je čestitao MUP-u i menadžmentu Uprave policije na rezultatima "u složenim akcijama u cilju očuvanja mira i ustavnih prava građana".

- Nastavljamo timski. Idemo dalje, čeka nas još mnogo posla. Branimo nacionalne interese Crne Gore - napisao je Abazović.

Na pitanje da li je planirao smenu šefova MUP-a i UP Krivokapić je kazao da će se u narednih sedam dana analizirati situacija oko dešavanja na Cetinju i poručio da "niko neće biti pošteđen". On je kazao da "svi oni koji su se ogrešili na bilo koji način" će snositi odgovornost.

- U komandnom delu odgovornosti će biti preispitan svaki čin svakog pojedinca koji je obezbedio ili nije obezbedio, uradio ili ne, delovao ili ne i to će u sledećih sedam dana biti urađeno i vi ćete biti informisani. Niko neće biti pošteđen, bez obzira koju funkciju ima i koja ga politička partija štiti - poručio je Krivokapić, odbijajući da kaže ko su ti ljudi.

Predsednik Pokreta za promene i jedan od lidera Demokratskog fronta Nebojša Medojević pozvao je juče Krivokapića da pod hitno razreši Sekulovića i Brđanina, tvrdeći da su odbili da izvrše odluke Vlade. Izvor blizak premijeru tvrdi da je on preko pomoćnika direktora policije navodno komandovao akcijom policije na Cetinju, a da su se Sekulović i Brđanin oglušili o "obavezujuće naloge premijera".

I predsednik Prave Marko Milačić je na Facebooku objavio danas kako je predsednik Vlade "lično preuzeo punu odgovornost i punu kontrolu, uspostavio red i odlučno zaštitio Ustav, javni red i mir i državu Crnu Gor".

Na pitanje ko je komandovao postupanjem policije on ili direktor UP, Krivokapić je na presu odgovorio: "Prelomni trenutak se desio u 4.30 sati ujutro kada sam rekao idem, ne interesuje me ko će da me štiti. Moj život ne vredi ni pare ako Crna Gora bude uvedena u građanski rat. Rekao sam ja idem u helikopter, idem na Cetinje i biću s patrijarhom i mitropolitom. Tek tada je deo Uprave policije ili pošteno rečeno jedinstveno se pokazalo delovanje komandnog sistema, krenuo komandni proces koji je trajao negde do 11 časova ujutro. Tada je komandni sistem prepušten profesionalcima" rekao je Krivokapić.

Nisu ozbiljno shvatili kad je patrijarh rekao da će ići peške

Na pitanje da li su se razlikovale bezbednosne procene ANB i UP, Krivokapić je rekao da su procene govorile da je reč o visokorizičnom događaju sa moguće nesagledivim posljedicama.

- Kad je patrijarh rekao da ide u 6.30 na Cetinje i da ga niko neće sprečiti, ni to nije bilo dovoljno da se razradi bilo kakav scenario. Scenario policije bio je da dođu do prepreke u Donjoj Gorici i da moraju da se vrate ili idu peške do Cetinja na šta je patrijarh Porfirije bio spreman. Neki nisu uzeli u obzir ozbiljnost te poruke - rekao je ne navodeći ko su ti pojedinci.

Naredbom da se hapsi Veljović premijer izvršio protivpravni uticaj?

Krivokapić je ponovio da je naložio hapšenje Veselina Veljovića kada je video njegovo delovanje na Cetinju.

- Rekao sam da je to neprimereno i da to građani gledaju, i da ne možemo više ono što vidimo da se pravimo da ne vidimo. To sam rekao pomoćniku Brđanina. Brđanin me informisao kada se to desilo.

Zakon o MUP-u ne predviđa mogućnost da premijer nalaže hapšenje, a takvu mogućnost nema ni resorni ministar.

Pravni ekspert rekao je da je premijer time mogao izvršiti protivpravni uticaj, što je krivično delo.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
sara

07.09.2021 10:06

Krivokapić je neodlučan i slabić, nema svoje "ja"i dozvoljava da se strani ambasadori mešaju u političko uređenje zemlje, što ne bi smelo!!!!.