RASPISANA CRVENA POTERNICA ZA VUKOTIĆEM Šef škaljaraca planirao ubistva Velje i Mareta, za njihove glave nudio 2 miliona evra
Printscreen

 

Za navodnim vođom škaljarskog klana Jovanom Vukotićem (41) iz Kotora raspisana je međunarodna poternica zbog sumnje da je počinio krivično delo stvaranje kriminalne organizacije i podstrekavao na ubistva, potvrđeno je crnogorskim medijima.

Pre deset dana policija je, po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva pretresla objekte u vlasništvu Vukotića u Podgorici, Kotoru i na Cetinju. Tada su operativno došli do saznanja da je on dve sedmice ranije napustio Crnu Goru.

Kako se navodi, istražitelji su tada imali saznanja da je Vukotić bio u kontaktu sa članovima kriminalne grupe koja je planirala likvidaciju srpskih državljana Veljka Belivuka i Marka Miljkovića.

Zbog planiranja ubistva Belivuka i Miljkovića, Specijalno državno tužilaštvo početkom jula podiglo je optužnicu protiv Janka Vukadinovića, Mila Jovanovića (34), Radovana Stanišića (35), Almire Mujahodžić (21), Momčića Milića (40) i Dušana Ivanovića (41).

Foto: ALO/Marko Metlaš

 

 

Status zaštićenog svedoka

Osoba sa kodnim imenom Kamenko Kuč u ovom predmetu dobila je status zaštićenog svedoka.

Vukadinović se tereti da je zajedno sa NN osobom krajem 2019. godine formirao kriminalnu organizaciju radi vršenja teških krivičnih djela.

Prema navodima optužnice Jovanović i zaštićeni svedok Kamenko Kuč su uz pomoć Stanišića, 22. januara u Tivtu, pokušali da likvidiraju Belivuka i Miljkovića.

Oni su dan pre planirane likvidacije došli u štek stan u Tivtu koji je za njih prethodno obezbedio optuženi Stanišić. U tom stanu su ih čekala i dva pištolja – "glok 26" i "valte" sa municijom.

Kako bi proverio ispravnost oružja, Kamenko Kuč je otišao u nenaseljeni dio Tivta, gde je iz "gloka" ispalio najmanje tri metka, a nakon toga se vratio u štek stan gde je uz pomoć Jovanovića sa oružja i metaka uklonio sve svoje tragove.

Istog dana su od Vukadinovića dobili informaciju da će Belivuk i Miljković u 10 sati narednog dana biti na tivatskom aerodromu, te instrukciju da na njih pucaju dok budu čekali u redu za čekiranje karata.

Kamenko Kuč i Jovanović su na automobil "opel Zafira" nakačili lažne tabilice i narednog dana, rano ujutro, uputili se prema zgradi tivatskog aerodroma, gde ih je policija uhapsila.

Zaštićeni svedok krajem januara je u Specijalnom tužilaštvu ispričao da je prema prvobitnom planu grupe Janka Vukadinovića planirano ubistvo Kotoranina Slobodana Kašćelana, dok o likvidaciji srpskih državljana Veljka Belivuka i Marka Miljkovića nije bilo pomena.

Kašćelanova likvidacija bila je planirana za 22. januar, kada je trebao da dođe u podgorički Viši sud gde mu je bilo zakazano suđenje.

Kako je suđenje odgođeno, Vukadinovićeva grupa je promijenila plan i fokusirala se na organizaciju likvidacije Belivuka i Miljkovića koji su 22. januara trebali da polete za Beograd.

Istražitelji su prikupili dokaze da je neposrednim izvršiocima likvidacije Kašćelana trebalo da bude isplaćeno 500.000 eura, dok su za zločin u Tivtu trebali da budu isplaćeni sa 700.000 i 1.300.000 eura.

Belivuk i Miljković su 30. januara ujutro napustili Crnu Goru, a na beogradskom aerodromu ih je dočekala policija koja ih je sprovela direktno na saslušanje.

Tamošnje vlasti zanimalo je što su ova dva bezbednosno interesantna lica radila u Crnoj Gori i sa kim su se sastajala.

Belivuk i Miljković su pušteni na slobodu a nekoliko dana kasnije, 4. februara, uhapšeni su pod sumnjom da su organizovali kriminalnu grupu koja je izvršila niz najtežih krivičnih djela, skrivajući se iza Partizanove navijačke grupe "Principi". Pored njih, tada je uhapšeno još 20-ak pripadnika grupe, a Tužilaštvo za organizovani kriminal je pokrenulo istragu protiv 22 osobe.

Bezbjednosne službe ga označavaju kao bliskog saradnika "kavačana" i glavnog organizatora poslova i neposrednog izvršioca na terenu, desnu ruku Radoja Zvicera. Operativci tvrde da je upravo Belivuk imao značajnu ulogu u organizovanju ubistva vođe škaljarskog klana Igora Dedovića i Stevana Stamatovića u Atini, početkom prošle godine.

 

 

Komentari (0)

Loading