OVAJ UREĐAJ "JEDE" STRUJU U VAŠOJ KUĆI: Evo kako da zaustavite troškove "energetskog" vampira
Foto: Shutterstock/Alo! Ilustracija

Ako ste pomislili na šporet, moraćemo da vas razočaramo - to nije tačan odgovor. Bojler je uređaj koji "jede" struju u vašem domu, ako ga ne upotrebljavate pravilno.

Uređaj koji se smatra "energetskim vampirom" je onaj koji kontinuirano koristi energiju, čak i kada je isključen, ali je i dalje priključen na električni sistem u domu.

Na takve aparate vam, verovali ili ne, odlazi čak četvrtina potrošene energije u stanu/kući, što svakako značajno utiče na iznos na računu, koji plaćate na kraju meseca.

Generalno bi sve ove uređaje trebalo isključivati iz struje - televizore, kablovske prijemnike, konzole za video-igrice, klima uređaje, laptopove... Ali, bojler je šampion među "vampirima".

Početkom godine napravili smo jasnu računicu u potrošnji struje kada vam bojler konstantno radi.

Samo jedan minut "negašenja" vode dok koristite sapun, godišnje vas košta više nego potrošnja mašine za veš, mašine za sušenje, mašine za pranje sudova, fena i pegle zajedno.

Detaljna računica

Uzećemo za primer protočni bojler od 18 kw/h, koji, za razliku od klasičnih bojlera nema kazan i troši struju samo kada ga uključite, tj, kada pustite da teče topla voda.

Ukoliko uzmemo u obzir da sapunanje traje oko minut (a često mnogima traje i duže), jedna četvoročlana porodica koja se tušira jednom u toku dana, ukoliko isključi dotok vode u tim trenucima, uštedeće tog dana 4 x 0,3 KW/h, dakle - 1,2 KW/h dnevno.

Na mesečnom nivou to je oko 36 kW, a na godišnjem nivou čak - 438 KW/h. Kada je reč o klasičnim bojlerima, ušteda je još veća, piše Telegraf.

Ukoliko imate klasični bojler (a takvih je više od 90% korisnika u Srbiji), ovu matematiku možete uvećati za još najmanje 30%, što je oko neverovatnih 850 KW/h godišnje.

Kako dodatno da smanjite cifru na računu?

  • U okviru zajedničkog projekta, Ministarstvo rudarstva i energetike i USAID-ov projekat "Bolja energija" donose nekoliko dodatnih saveta za pametno korišćenje bojlera:
  • Temperaturu vode podesite na termostatu bojlera na 60 stepeni jer ćete tako smanjiti nepotrebne gubitke;
  • Nemojte držati bojler stalno uljučen jer su tako gubici toplote i potrošnja električne energije najveći;
  • Uvek uključite bojler noću, a gasite ga danju. ne zaboravite da je električna energija noću jeftinija čak 4 puta nego danju;
  • Redovnim uklanjanjem kamenca koji se taloži na grejačima doprineće bržem zagrevanju vode i značajnom smanjenju energije, a time i smanjenju vaših troškova.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading