CENE OSNOVNIH NAMIRNICA I NAFTNIH DERIVATA DOSTIŽU VRHUNAC U Evropi električna energija doživela drastičan skok, u Rusiji 10 puta jeftinija, u Srbiji stabilno
Foto: Alo/ilustracija

 

Sredinom marta objavljena je lista cena istih namirnica u Rusiji i Evropi.

Naime, za litar benzina u Rusiji ćete izdvojiti 0,40 evra, dok u Evropi morate izdvojiti 2,1. Litar dizela ćete u Rusiji platiti 0,31, a u Evropi 1,8.

Cene širom sveta su dostigle svoj istorijski maksimum, a Evropa je najviše pogođena talasom poskupljenja.

U Evropi je cena električna energije otišla u visine, a sredinom marta je za kBt/č bila 3,50, dok je u Rusiji 0,004 evra.

Šef diplomatije EU Žozep Borelj pozvao je, podsećaju, 9. marta sve Evropljane da manje koriste sistem grejanja kako bi "presekli pupčanu vrpcu koja povezuje sa Rusijom".

CENE OSNOVNIH NAMIRNICA I NAFTNIH DERIVATA DOSTIŽU VRHUNAC U Evropi električna energija doživela drastičan skok, u Rusiji 10 puta jeftinija, u Srbiji stabilno

Printscreen

 

Kilogram šećera je u ruskim prodavnicama 0,46, a u Evropi oko jedan evro.

Ulje koje je jedna od osnovnih životnih namirnica je na evropskim policama dostiglo cenu od 3,5 evra, dok u Rusiji košta 1 evro.

Stanje u Srbiji

Predsednik Vučić je nedavno rekao kako je tržište u Srbiji stabilno.

- Uspeli smo u potpunosti da umirimo tržište i rekao bih sa veoma pristojnom cenom u odnosu na zemlje regiona ali i količinama nafte koje smo obezbedili, dodao je on odgovarajući na pitanja novinara o zahtevima da se zabrani izvoz i da li će to da dovede do poskuljenja namirnica - istakao je predsednik.

Sve o ukrajinskoj krizi možete pročitati u NAŠEM BLOGU.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading