NEMAČKA OGRANIČAVA PRODAJU PO KUPCU Građani nervozni i zabrinuti, police i magacini pusti, jestivog ulja ni za lek!
Foto: Alo.rs

 

Nemačkim supermarketima i diskontima prete ograničenja u prodaji jestivog ulja. To pokazuje aktuelno VELT istraživanje svih većih maloprodajnih lanaca.

- Uvek tražimo od naših kupaca da kupuju robu samo u normalnim količinama za domaćinstvo - rekli su iz VELT-a.

- U slučaju veće potražnje, zadržavamo pravo, kao i uvek, da privremeno ograničimo količinu isporuke po kupcu - kaže na primer iz prodavnice  Aldi Sud i sestrinska kompanija Aldi Nord.

Čini se da je ulja za jelo trenutno malo u prodavnicama. U svakom slučaju, društvenim mrežama već kruže slike praznih polica.

- U našim filijalama vidimo povećanu potražnju, posebno za suncokretovim uljem, repičinim i maslinovim uljem - potvrđuje, između ostalog, Aldi Sud, nalet – i neizvesnu situaciju sa isporukom.

Oni navode da još uvek ne mogu pouzdano da predvide u kojoj meri će se dostupnost pojedinačnih sirovina promeniti posebno za njihov asortiman u narednim nedeljama ili mesecima.

 

 

Ograničenje u prodaji po kupcu

Razlog za uzbunu na polici jestivog ulja je rat u Ukrajini. Zemlja je daleko najznačajniji svetski proizvođač suncokreta, a time i suncokretovog sirovog ulja, koje se zatim prerađuje u rafinerijama i flašira za prodaju.

Sve isporuke su sada zaustavljene ruskim napadom, a kao rezultat toga su zalihe u uljarama prazne, koje zauzvrat više ne mogu da isporučuju.

Podsetimo, svi mediji koji su pod kontrolom Dragana Đilasa su napali predsednika Vučića kada je govorio o ulju, brašnu, šećeru i ostalim namirnicama koje su osnovne i ključne za svako domaćinstvo. Govorili su kako se bavi neozbiljnim temama, a sudeći po vestima i aktuelnoj situaciji u regionu i Evropskoj uniji, stanje nije naivno, a nestašica je ono što brine sve građane na planeti.

Situacija u Srbiji

Predsednik Vučić je nedavno izjavio da je situacija u zemlji stabilna i dobra.

- U jednom danu smo imali 109 posto povećanja izvoza ulja. Zaustavili smo sada izvoz, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić gostujući u emisiji "Intervju" na TV Pink.

Kako je rekao, premijerka Srbije Ana Brnabić preuzela je veliki deo za sebe u smislu predstavljanja zemlje.

- Proveravamo naša skladišta, koliko možemo da ispumpamo gasa, pa kad proverimo, onda možemo da rasporedimo na region,uvek čuvajući 15 posto više od onoga što su naše potrebe - rekao je Vučić.

On se osvrnuo na ponašanje potrošača u zemlji koji su u panici kupovali u prodavnicama osnovne životne namirnice.

- Povećana je kupovina svega, iako za to nema potrebe. Imamo brašna, kukuruza, 11 meseci imamo pšenice, bez žetve u avgustu. Nemamo nikakav problem. Nemamo problem sa robom. U nekim drugim zemljama bi moglo da bude takvih problema. Zato je važno da država bude jaka da bismo mogli da izdržimo sve. Za hranu ne brinite, za energente - mi brinemo i stvari su pod kontrolom - rekao je Vučić.

Poslediće će, kaže, osetiti država, ali ne građani.

- Svakako ćemo imati problema u svakom smislu, država će imati probleme, ali građani neće osetiti po pitanju plata i penzija. Od 7 planiranih auto-puteva zavšićemo 6. To vam smanjuje rast, dolazak investitora. Prugu ćete moći da uradite do 2027. umesto 6. Umesto 8 muzeja, uradićete 7. Ja se osećam očajan zbog toga i ne mogu da sakrijem to od ljudi. Na kraju morate da se borite - zaključio je predsednik.

BONUS VIDEO:


 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading