PRIKLJUČAK NIKAD POVOLJNIJI Država olakšava proces, evo da li se isplati preći na gas
Alo!Rajko Ristic

Priključak za gas nikada nije bio povoljniji, jer građeni će 780 evra otplaćivati tri godine kroz mesečne račune za gas. Što je važno nema nikave kamate, na 36 rata, a to znači mesečno 20 evra. Dušan Bajatović kaže da se prijavilo mnogo više građana nego što "Srbijagas" zahteva može da obradi.

- Mi smo do sada obradili od onih koji su podneli negde oko 32.000, 33.000 zahteva. Zahteva ima mnogo više i kako je počelo priključenje, a do sada smo uradili negde oko 7.000 priključenja, i sa time ne možemo da budemo zadovoljni - rekao je Bajatović.

Istakao je da se nada da će do kraja godine biti 25.000 do 30.000 urađenih priključaka.

- Ljudima je zvučalo neverovatno, negde se godinama čekalo, negde su mreže urađene godinama unazad, a nije bilo ponude. Dakle, ova ponuda 780 evra na 36 meseci u dinarima, bez kamate, bez garancija i odlaska u banku je izuzetno primamljiva. Kako raste poverenje da će se to desiti, tako raste i broj priključaka - poručuje Bajatović.

"Neće biti poskupljenja gasa do kraja naredne grejne sezone"

Cene gasa na svetskom tržištu su na istorijskom maksimumu, nikada nije bio skuplji, a Bajatović kaže da će verovatno biti malo pomeranja u načinu obračuna, ali da za domaćinstva neće biti poskupljenja gasa do kraja naredne grejne sezone, tj. aprila ili maja sledeće godine.

"Nadamo se da ćemo se za industriju snaći da zadržimo približno ove cene barem do kraja prvog kvartala iduće godine", dodao je Bajatović.

Naveo je da se prijavilo skoro 70.000 domaćinstava.

- Mi možda nećemo stići sve to da obradimo odmah. 'Srbijagas' ima 69 filijala, ali mi nemamo dovoljan broj radnika - rekao je Bajatović i dodao da je cilj da koriste resurse podizvođača sa kojima imaju potpisane ugovore kako bi obradili što više zahetva.

- U ovom momentu je najveći problem nedostatak resursa i unutrašnja organizacija samog 'Srbijagasa'. Ja se nadam da ćemo to u najkraćem vremenu popraviti, jer interesovanje stvarno raste - naglasio je on.

Priključak mogu dobiti legalizovana domaćinstva, dat je predlog da se odobri i onima koji su ušli u proces legalizacije, a Bajatović navodi i da su građani oslobođeni visokih lokalnih taksi za taj posao.

- Zahvaljujući Ministarstvu građevinarstva promenili smo uredbu i takse koje se odnose na mogućnost da ih naplaćuje lokalna samouprava više ne postoje, ostaje samo ova cena od 780 evra - rekao je Bajatović.

Dodao je i da će biti doneta nova uredba koja će omogućiti da najveći broj nelegalnih objekata takođe može da dobije priključak na gas.

Iako je najavljeno da će se priključenje istovremeno raditi u četiri grada, Bajatović kaže da će se raditi u celoj Srbiji.

- Vojvodina je 100 odsto gasifikovana, ostala su neka sela oko Bačke Topole, Zrenjanin se završava. Beograd će biti gotov do kraja 2022. godine. Braničevski okrug će biti gotov do kraja ove godine - naveo je Bajatović.

Dodao je da bi trebalo ove godine da budu postignuti dogovori i sa Valjevom, Ubom, Leskovcem, Vranjem, Vladičinim Hanom.

- Verovatno ćemo raditi u Zaječaru. Ima malo delova mreže za legalizaciju, urađeni su bez dozvole, ali to ćemo uraditi. Ostaje ovaj pravac od Paraćina, preko Zaječara do Prahova i ovo što je urađeno Zlatibor, Priboj, Bistrica, Prijepolje - zaključio je Bajatović.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading