RGZ upozorava građane: Zaštitite se od prevare! Taj propust može napraviti više o jednog problema
Alo.rs/V.Đ.

Iz republičkog geodetskog zavoda (RGZ) ih upozoravaju da im ovaj propust može napraviti problem prilikom kupoprodaje, jer je JMBG jedini podatak koji je drugačiji za svaku osobu, dok se drugi mogu poklopiti u desetinama slučajeva. Apeluju zato da što pre unesu i ovu činjenicu u bazu podataka katastra, pišu Večernje Novosti.

Većina nosilaca prava nad nepokretnostima i ne zna da osim imena, immena jednog roditelja, prezimena, adrese prebivališta, odnosno boravišta, identifikacioni podaci moraju da sadrže i JMBG. To najčešće saznaju kada pokušaju da prodaju imovinu, pa ih notar opomene ili odbije prilikom sklapanja ugovora, dok se ne upiše i ova činjenica. Može da se dogodi, naime, da još desetine ljudi imaju identiččnu kombinaciju- ime, prezime i ime roditelja, pišu Novosti.

- Upis JMBG je značajan kao bezbednost i štiti od prevare, jer je to individualna i neponovljiva oznaka identifikacionih podataka o građaninu kao fizičkom licu, koji se određuje rođenjem i upisuje u Matičnu knjigu rođenih - kažu iz RGZ.

Foto: Pixbay

 

- Njegovim upisom u bazu podataka katastra nepokretnosti obezbeđuje se nedvosmislen i siguran podatak za identifikaciju imaoca prava na nepokretnosti. Time se onemogućuje da drugo lice sa istim imenom i prezimenom, kojima se roditelj isto zove, što se u praksi događalo mnogo puta, upiše u katastru nepokretnosti u svoju korst svojinu, hipoteku na tuđoj nepokretnosti.

Kako u RGZ kažu, vlasnici kojima manjka ova stavka, trebalo bi da podnesu zahtev za upis kod nadležne Službe za katastar nepokretnosti.

- Uz zahtev je potrebno dostaviti očitanu, odnosno fotokopiranu ličnu kartu, lično na šalterima, u zakazanom terminu, ili dostavljanjem zahteva putem pošte preporučenom pošiljkom, za koju se plaća taksa, shodno Zakonu o republičkim taksama - objašnjavaju u katastru.

Foto: Shutterstock

 

- Naknada za upis JMBG je 550 dinara. Jedinstveni broj omogućava da se pronađu podaci o svim nepokretnostima na teritoriji Srbije, na kojima je određeno lice upisano kao nosilac prava. ti podaci su veoma značajni u postupcima rasprave zaostavštine posle nečije smrti, parničnim postupcima pokrenutim po tužbi za utvrđivanje prava svojine...

Provera upisa preko portala

Vlasnici mogu da provere da li imaju upisan JMBG preko portala. Iako zbog zaštite podataka o ličnosti, JMBG nije dostupan na javnom uvidu u eKatastar, u cilju informisanja građana, dostupna je informacija o tome da li je JMBG za određeno lice upisan u katastar nepokretnosti.

Komentari (1)

Loading
Bata

23.06.2021 14:35

To nije odgovornost gradjana, već RGZ. Odgovorni u toj instituciji zbog tog propusta" treba da odgovaraju.