dinari
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Nedaleko od Vranja, u Moštaničkom polju, kišni dani donose posebnu aktivnost. U ranim jutarnjim satima, obično nakon noćne kiše, putevima se mogu videti lokalni stanovnici kako sakupljaju puževe.

Među njima je i šezdesetogodišnja žena iz sela Moštanica, koja svakog jutra, od zore, krene u 'berbu'.

Puževi su najjaktivniji ujutru

- Puževa ima posle kiše. Najaktivniji su ujutru od pet, pa tako do 8 ili 9 sati. Tad izlazimo na teren. Nema veze, ako je kiša, još bolje, jer su tada najaktivniji. Juče sam uspela da nakupim 15 kilograma puževa. Predala sam ih u otkup u susednom selu Ranutovac. Cena ovih koje sakupljamo pored puteva, u livadama i na njivama je 60 dinara po kilogramu. Ima i onih pored reka, oni su malo skuplji, 70 dinara za kilogram - priča ova žena za beogradski medij.

Priča da ih prodaju u otkup, a gde dalje to preduzeće plasira, ne zna.

"Mislim da ne bih mogla da ih jedem"

- Osim za ljudsku ishranu, koriste se i u kozmetičkoj industriji, tako sam čula. Lično ih nikad nisam jela, niti spremala. Mislim da ne bih mogla da ih jedem - dodaje ova žena.

Za otkrivanje puževa u travi, koristi drveni štap, kojim pomera biljke, ne bi li ih lakše uočila.

Francuska, osim za sopstvenu upotrebu, puževe izvozi u druge države. S druge strane, u Srbiji je upotreba ove vrste mesa u ljudskoj ishrani slabo zastupljena.

Meso je bogato belančevinama, dok masnoća ima malo. Meso puža je bogato mineralnim solima i esencijalnim aminokiselinama, pa se ubraja u niskokaloričnu grupu namirnica.

(Telegraf)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading