Južni pol
Foto: Printscreen/Pritnscreen

Džef Keps (33) od 2019. radi po šest meseci na Južnom polu, a za to dobija oko 75.000 evra.

Pre toga je radio u salonu automobila, seća se kada mu je prijatelj rekao za priliku za posao polarnoj stanici Amundsen-Skot na Južnom polu, koja je u vlasništvu američke vlade, piše Mirror.

"Radio sam u autosalonu kao mehaničar. Jednog dana došao je stari prijatelj i rekao da im treba mehaničar za rad na motornim sankama na Južnom polu. Pomislio sam - zašto ne”, priseća se Džef.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jeff Capps (@thejeffcapps)

 

Ispalo je da je odluka bila dobra, mada sad živi na mestu gde temperature padaju i ispod -60, a prva prodavnica je udaljena hiljadama kilometara.

"Ma to je kao da živite na velikom brodu. Radim dole od 2019. godine, a tu sam čak upoznao i svoju devojku Mišel. Ona je radila u keteringu. Mi stanicu nazivamo našim svemirskim brodom. Od iduće najbliže ovakve stanice udaljeni smo više od 1.000 km, potpuno smo izolovani“, priča Džef.

Naučnici u stanici obavljaju važna istraživanja vezana za klimatske promene i svemir, ali Džef kaže da je tamo život „normalan“.

"Kao da ste u nekom lepom hotelu. Imamo sjajan tim kuvara. Unutra je sobna temperatura i možete da šetate u majici kratkih rukava”, objasnio je i otkrio da trenutno tamo živi oko 40 ljudi ukupno. “Gradite izuzetno blisku zajednicu jer viđate iste ljude svaki dan, sve je to prilično lepo dok ne otvorite vrata, a onda se sve promeni”.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jeff Capps (@thejeffcapps)

 

Džef često mora da radi napolju po vrlo hladnom vremenu, popravljajući vozila. Jednom je, kaže, radio na -76C, što je opisao kao “nadrealno”.

"Čovek bi pomislio da ćeš se trenutno smrznuti na smrt, ali to je suv vazduh, pa zapravo nije tako loše kao što zvuči. Najčudnije je što nikad nisam osetio drhtavicu ili hladnoću do kosti. Najgore je što ako hladnoća pogodi bilo koji deo vaše kože koji je nepokriven, dobijete oštar osećaj kao da vam je koža ubodena nožem”, opisao je Džef.

"Zimi je napolju ludnica, uvek je mračno jer Sunce zalazi jednom godišnje, tako da je šest meseci dan, a zatim šest meseci mrak. Jedan od najboljih delova života na Južnom polu je društveni život. Svi smo kao velika porodica, imamo svađe, ali ipak se na neki način poštujete. Svi prigovaramo jedni drugima, ali onda se svi zajedno zabavljamo i pijemo viski”, dodao je, ortkrivajući i da su zabave u centru “legendarne”.

"Morate da budete mnogo kreativniji tamo. Imali smo zabavu s božićnom temom, a takođe smo organizovali Olimpijske igre Južnog pola – zajedno s ceremonijom otvaranja”, ispričao je.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading