PIROTSKA PRAMENKA PRED IZUMIRANJEM Od njene vune se prave čuveni ćilimi, a ostalo ih je još samo 300 na svetu
Foto: Aleksandar Đorđević

Autohtona rasa ovaca, poznata kao pirotska pramenka, koja se tradicionalno gaji na obroncima Stare planine suočava se sa zabrinjavajućim trendom nestanka i njihov broj je sveden na tek 300 do 350 primeraka. Ova rasa ovaca direktno je vezana za nekoliko lokalnih brendova pirotski ćilim, kačkavalj i pirotsko jagnje te bi ovoliki pad broja stada mogao ostaviti ozbiljne posledice po lokalnu kulturu, ekonomiju i očuvanje biodiverziteta.

Nekada su sela na Staroj Planini živela zahvaljujući uzgajanju pirotske pramenke, bilo je nekoliko desetina hiljada ovaca na slobodnoj paši dok ih je danas ostalo otprilike oko 350. Na smanjenje interesa najviše su uticale promene u navikama stanovništva i ekonomska računica.

- Pirotska pramenka spada u genetičke resurse. Ne znam da li postoji više od stotinka primeraka u ovom kraju. U Dimitovgradu naše kolege ulažu poslednje napore u očuvanju tih genetskih resursa. Da li će uspeti, ne mogu da kažem da sam preveliki optimista - kaže Slobodan Mladenović, Veterinarska klinika Pirot, selekcija koza i ovaca.

- Na našem gazdinstvu imamo tridesetak primeraka pirotske pramenke. Ima ih i u drugim delovima Srbije u manjim kolekcijama. Problem je naći muška priplodna grla i tražimo na terenu, i ovde u Dimitrovgradu i u nekim drugim opštinama na jugoistoku Srbije kako bi se obezbedio dovoljan broj linija za opstanak rase - priča odgajivač Sergej Ivanov.

Uzgajivači biraju šta im je isplativije

Uzgajivači se poslednjih decenija opredeljuju za rase ovaca koje su isplativije.

- Mi čuvamo svrljišku rasu, a čuvamo je zato što su još naši čuvali ovce. Imali smo dvadesetak, pa onda 40, 80 i sada imamo oko 180 - kaže Saša Stamenković iz sela Veliki Suvodol.

- Uglavnom preovlađuje svrljiška rasa koja je mlečnija rasa od pirotske oplemenjene i pogodnija je za čuvanje u ovim krajevima. Isplativija je i zato se odgajivači pre opredeljuju za nju - kaže Mladenović.

Ugroženi lokalni brendovi

Smanjivanjem ovčarstva i nestankom pirotske pramenke ugroženi su i lokalni brendovi.

- Pirotski ćilim, pirotsko jagnje, pirotski kačkavalj. Po elaborate pirotski ćilim se proizvodi isključivo od vune pirotske ovce koja je sad dovedena na rub nestanka. Pirotski kačkavalj se takođe nekada proizvodio isključivo od te ovce, od mleka te ovce. Kao i jagnje - kaže odgajivač Ivanov.

- Nestajanjem ovčarstva, nestaje mleko. Nestajanjem mleka moguće je da se pravi neka vrsta kačkavalja koja će nositi ime pirotski, ali mi koji smo probali taj pirotski znamo da to više nije to - kaže Mladenović.

A dok se u ovoj borbi za pirotsku pramenku ne desi neki preokret, ne preostaje ništa drugo osim onog najvažnijeg.

- Treba imati ljubav, prvo ljubav prema ovcama, prema svemu. Jer ako nemaš ljubav, nemaš ništa - poručio je pastir Boža Sotirović.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading