obilaznica
Foto: Alo/Alo!/Ognjen Radošević

 

Prošlo je godinu dana od otvaranja deonice auto-puta Bar-Boljare iliti Princeza Ksenija koji spaja Kolašin i Podgoricu, što je za vozače pravi spas jer na taj način zaobilaze kanjon Morače i skraćuju svoje putovanje.

Prema dostupnim podacima, ovom deonicom od 21. jula prošle godine, do 30. juna 2023. auto-putem prošlo je 2.067.291 vozila, a država je na taj način prihodovala više od 8,5 miliona evra.

Tokom prvih godinu dana na ovoj deonici auto-puta dodgodilo se 36 saobraćajnih nezgoda, nije bilo smrtnih slučajeva, a ubedljivo najviše nezgoda, njih 28, dogodilo se zbog samozapaljivanja vozila.

- Ovaj auto-put nas je spasio, zaista nam mnogo znači. Nama meštanima, ali i turstima za koje je kanjon Morače bio asocijacija za deonicu smrti. Jeste dolazilo do zapaljivanja vozila, mahom francuskih proizvođača. Monteput formirao je svoj vatrogasni tim koji je sve vreme aktivan i odmah reaguje u ovakvim situacijama. Razlozi za ove nezgode jesu visoke temperature, ali i neispravnost vozila. Stoga pre nego što se krene na put morate proveriti svoj automobil, kako ne bi došlo do incidenata ovakve vrste, kaže za RINU Branko Popović.

 

 

Iz Monteputa saopšteno je da je služba zadužena za održavanje auto-puta u potpunosti odgovorila zadatku i postavljnim ciljevima. Na prilazu na auto-put iz pravca Kolašina u Mateševu trenutno se izvode radovi na rekonstrukciji saobraćajnice duge osam kilometara i to neretko uslovljava gužve u saobraćaju.

- Redari regulišu saobraćaj i naizmenično propuštaju vozila. Nekad se tu formiraju i kilometarske kolone vozila i čeka se do sat vremena. Ovaj put se radi jer je bio u jako lošem stanju, nije bio ni bezbedan pa mu je sanacija bila neophodna, dodaje Branko.

Deonica se proteže od mosta Vlado do mosta Drcka. Za njegovu preko potrebnu rekonstrukciju izdvojeno je preko šest miliona evra.

- U narednih osam mjeseci očekujemo da tu imamo modernu, bezbjednu saobraćajnicu, koja će olakšati dolazak u Kolašin - istakao je premijer Dritan Abazović koji je prisustvovao zvaničnom početku radova krajem meseca aprila.

Međutim, mnogi sada čekaju drugu deonicu, ali zvaničnici za novih, planiranih 20 kilometara, nemaju dobre vesti. Do tada će oni koji se već nisu vozili brzom deonicom kroz Crnu Goru uživati blagodeti onoga što je napravljeno do jula prošle godine.

Novi crnogorski auto-put ima 20 mostova, 16 dvocevnih tunela i četiri petlje. Polovinu deonice čine vijadukti i tuneli, a složenost trase potvrđuje i činjenica da vozači iz pravca Podgorice putovanje počinju na 60 metara nadmorske visine, i da se nakon određenog vremena penju 1.100 metara i to u planinskom delu.

- Zato treba da ste dobar vozač. Prošle godine mnogi automobili su prokuvali, čak se i zapalili. Ceo put je u dobrom usponu - kaže Blicu prevoznik koji ovu rutu koristi često.

Putovanjem novim auto-putem zaobilaze se "najcrnje" tačke i kanjon "Morače" - drugi najdublji kanjon u Evopi. Na 1.300 metara se nalazi njegova najdublja tačka. Deo kanjona u kome se reka Mrtvica uliva u Moraču, kod Platija se smatra crnom tačkom za sve vozače. Naime, upravo tu se događa i najveći broj nesreća.

Naredna planirfana deonica auto-puta Bar-Boljare, od Mateševa do Andrijevice duga je 22 kilometra, a nova informacije je i da će ona, prema novim procenama, koštati oko 500 miliona evra.

Ministar finansija Aleksandar Damjanović kazao je danas da se sutra obeležava godina dana od otvaranja prve deonice auto-puta, i da se za ovo vreme malo toga uradilo, odnosno u definisanju priprema za nastavak gradnje.

– To se mora preokrenuti. Gubljenje vremena je najveći problem za Crnu Goru, da li će ova ili neka druga kompanija biti naš partner je od manjeg značaja u odnosu na strateški prioritet a to je da se što prije stvore uslovi za nastavak gradnje i povezivanje Srbije i Crne Gore auto-putem – poručio je Damjanović na sednici tamošnje Vlade.

Neverovatni slučajevi kršenja propisa (VIDEO)

Monteput je objavio snimak na svojoj Jutjub (YouTube) stranici na kojima se vidi nekoliko slučajeva kršenja propisa, kao što su npr. parkiranje vozilu u tunelu da bi se napisao grafit, okretanje vozila u tunelu, preticanje u tunelu...

“Za godinu, na auto-putu je zabilježeno ukupno 50 saobraćajnih nezgoda. Smrtno stradalih nije bilo, sa povrijeđenima ukupno 12 saobraćajnih nezgoda. Lake tjelesne povrede zadobilo je ukupno 13 osoba, a teške tjelesne povrede dvije osobe. U 38 saobraćajnih nezgoda zabilježena je samo materijalna šteta”, rekli su iz Monteputa.

Obustave saobraćaja su realizovane nakon težih incidenata koji zahtjevaju uviđaje i imali su 14 slučajeva zatvaranja saobraćaja, koja su u prosjeku trajala oko sat i po.

 

 

Ko je princeza Kesnija po kojoj je auto-put kroz Crnu Goru dobio ime

Ksenija Petrović Njegoš važila je za veoma obrazovanu, inteligentu i darovitu ženu. Rođena je 22. aprila 1881. godine na Cetinju i to kao deseto dete i osma kći kralja Nikole Petrovića Njegoša i Milene Petrović. Važila je i za najlepšu među sestrama.

Tvrdi se i da je bila vrlo posebna za vreme u kom je živela. Ostala je upamćena po tome što je bila prva žena na Balkanu koja je vozila automobil, i kao jedina princeza koja se bavila fotografijom u tom vremenu.

Svoje visoko obrazovanje stekla je baš na dvoru, za razliku od ostale dece kralja Nikole i Milene koja su svoje obrazovanje stekli u inostranstvo.

Nije bila udata, i pored mnogih prosaca koje je imala. Samo neki od njih bili su srpski kralj Aleksandar Obrenović, grčki prinčevi Nikola, Đorđe i Andrej, kao i bugarski car Ferdinand. U to doba bila je to čudna odluka koju je donela kraljeva kći, jer su sve njene sestre bile udate za nekog iz kraljevske porodice širom tadašnje Evrope.

Kako kažu mnogi istorijski izvori, odluka koju je donela, da život provede kao neudata žena, dovela je u pitanje čak i mnoge međudržavne odnose.

(Blic biznis)

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading