BRUTALNA ZARADA Ako zasadite ovo povrće možete da se obogatite, ima ga sve više u Srbiji!
Shutterstock

Iako batat potiče iz Srednje i Južne Amerike rasprostranjen je i na ostalim kontinentima. Analiza stručnjaka sa poljoprivrednih fakulteta od pre nekoliko godina pokazala je da bi proizvodnja batata, koja je uglavnom rezervisana za tropske krajeve bila isplativa i na Balkanu odnosno i u Srbiji gde je sve zastupljeniji.

S obzirom na to da ova biljka nije bila naširoko poznata u našoj zemlji oni koji su se među prvima upustili u uzgajanje tvrde da od ove biljke može da se zaradi i do 10.000 evra po hektaru.

Cena ovog slatkog krompira u prodavnicama i većim marketima ide i do 330 dinara po kilogramu, a uzgajivači navode da je u našoj zemlji najpopularniji narandžasti batat.

Sušni dani su u našim krajevima sve veći tokom letnjih meseci, a to batatu ide u prilog. Sadnja počinje tokom juna, a stručnjaci navode da može da izdrži i do 50 stepeni Celzijusovih, dok mu s druge strane ledeni dani ne prijaju.

Slatki krompir je popularan jer je otporan na štetočine, te se sredstva za njegovu zaštitu gotovo i ne koriste.

Stručnjaci su nedavno objasnili i da se batat vadi kada koren dostigne više od 150 grama, a ta težina se može očekivati do četiri meseca nakon sadnje. Vadi se od avgusta do oktobra, a znak zrelosti je beli sok koji curi iz biljke.

Mediji pišu da jedna biljka daje do tri kilograma korena i da u komercijalnoj proizvodnji prinos može biti od 20 do 50 tona po hektaru. Berba listova batata, koji su takođe jestivi, moguća je i nekoliko puta godišnje.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading