AUSTRIJSKE PRUGE PARALISANE! Veliki štrajka železničara, vozovi stoje!
EPA

Pošto pregovori sindikata i poslodavaca nisu doveli do rezultata, usled štrajka, ne saobraćaju lokalni, regionalni, noćni, a ni međunarodni vozovi.

Sindikat zaposlenih u železnici je uputio kritiku poslodavcima, navodeći da ih smatra odgovornim za neuspešne pregovore.

Sindikat tvrdi da su poslodavci svoju raniju ponudu o povećanju plata za 200 evra, uz jednokratnu isplatu od 1.000 evra, povećali na prošloj rundi za svega osam evra.

„Osam evra neće sprečiti štrajk“, poručio je glavni pregovarač sindikata Gerhard Tauhner.

Poslodavci, međutim, tvrde da su svoju ponudu poboljšali sa povećanja za osam odsto na 8,44 procenta. Oni okrivljuju sindikat za štrajk.

Sindikat zahteva povećanje plata za 400 evra mesečno, ukazujući da su zaposleni suočeni sa rekordnom inflacijom koja je dostigla 11 odsto.

Direktor Austrijske železnice (OeBB) Andreas Mate rekao je da nema razumevanje za štrajk.

On ističe da su poslodavci sa 8,44 odsto dali najveću ponudu za povećanje plata od svih drugih sektora.

Mate se izvinio putnicima i najavio da će OeBB učiniti sve kako bi posle štrajka što pre ponovo bio uspostavljen železnički saobraćaj.

Zbog štrajka železničara više austrijskih pokrajina saopštilo je da đaci i nastavnici koji ne budu u mogućnosti da stignu u škole neće biti sankcionisani, već će se to prihvatiti kao opravdano odsustvo.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading