"DIREKTORSKA PLATA" ZA 20 DANA, ALI JE SVAKI DINAR KRVAVO ZARAĐEN Pljušte oglasi u kojima se traže berači, dnevnica i do 6.000 dinara ali slabo ko hoće da ide u maline (FOTO)
Foto: RINA

Nude se dnevnice od 3.000 pa sve do 6.000 dinara uz smeštaj i hranu. Oni spretniji berači sa vlasnikom se dogovaraju o zaradi po ubranom kilogramu, pa njihova zarada zavisi od spretnosti, brzine ruku i koliko ko može da podnese rad na visikom temperaturama.

Novac dobijen iz ove nadnice nije mali, ali je svaki dinar teško zarađen stoga je iz godine u godinu sve manje zainteresovanih pojedinaca koji su raspoloženi da „idu u maline“.

„Dobar berač dnevno može da nabere od 80 do 100 kilogarama i nikad mi nije žao da dobro platim dobrog radnika. Zadovoljni su oni, a zadovoljni i mi. Ko ima manje plantaže može da obere maline u krugu porodice, a aveći zasadi zahtevaju angažovanje radne snage. Sve je teže naći dobrog radnika, to postaje sve veći problem“, rekao je za RINU malinar Dragoš Luković iz Arilja.

Imajući u vidu da zainteresovanost za srpsku malinu na evropskom i svetskom tržištu nikad  nije bila veća, kao i da se očekuje da otkupna cena  bude od 600 do 800 dinara ove sezone na dobitku će biti i radnici i berači. Jedino što može da pobrka lončiće jeste lošiji rod i eventualne vremenske nepogode.

„Imamo zasade na četiri hektara i rod ne prepuštamo slučaju. Imamo stalne radnike koji se svake godine vraćaju kod nas jer se uvek potrudimo maksimalno da ih ispoštujemo. To je ono što je ključno, jer ako niste ispunili sve što ste obećali radnici vam sledeće godine neće doći i tada ste u problemu. Zbog dosadašnjih vremenskih uslova pretpostavlja se da će rod biti za oko 30 odsto manji“, kaže Dobrivoje Radović.

Titulu berača rekoredera u Zapadnoj Srbiji drži Milica Radulović iz Čačka koja je za jedan dan uspela da ubere neverovatnih 136,5 kilograma crvenog zlata.

Ova sezonska radnica za ponos mislila je na sve, pa tako kanticu drži oko pasa kako bi joj obe ruke bile slobodne za branje, a crvenih plodova unutra što više.  Ostaje da se vidi da li će je ove godine neko skinuti sa trona i vrednim radom uspeti da ubere još više malina za jedan dan.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading