Za Otvoreni Balkan nema straha od nestašica hrane
Privredna komora Srbije

„Nisu prednosti Otvorenog Balkana samo brži prolazak kamiona i što nema čekanja. Prednost je u ovim kriznim vremenima što sve tri zemlje među sobom sarađuju kada je u pitanju bezbednost hrane i snabdevanje osnovnim životnim namirnicima. To su velike stvari da ne moramo među sobom da razmišljamo da li ćemo imati brašno, ulje, šećer. Ako smo se usaglasili da jedni drugima pomažemo onda to i radimo“, poručio je Čadež sa graničnog prelaza između Srbije i Severne Makedonije Preševo-Tabanovce.

Za Otvoreni Balkan nema straha od nestašica hrane

Privredna komora Srbije

 

On je sa potpredsednikom Privredne komore Severne Makedonije Zoranom Jovanovskim obišao granični prelaz i kako je objasnio na terenu su već vidljivi rezultati Otvorenog Balkana nakon primene dogovora iz Niša i Tirane i vreme čekanja kamiona i završavanja procedura je oko 15 minuta.

Podseća da je Preševo-Tabanovce prelaz najbrži po protoku robe od svih srpskih graničnih prelaza i da su u razgovoru sa nadležnim službama želeli da čuju šta su izazovi i kako može da se pomogne da se stvore bolji uslovi za još efikasniji rad službi na granicama, što je u interesu kompanija.

Dnevno preko Preševa 600 kamiona

Prošle godine preko Preševa je prešlo oko 220 000 teretnih vozila, u proseku oko 600 dnevno.

Ukupna robna razmena Srbije sa Albanijom i Severnom Makedonijom u 2021. godini, iznosila je 1,372 milijarde evra. Srpski izvoz u dve članice Otvorenog Balkana vredeo je nešto više od milijardu dolara, dok je Srbija uvezla robu za 367 miliona evra. Suficit Srbije u razmeni sa Albanijom i S.Makedonijom je iznosio 637 miliona evra. Skoro 5.000 kompanija iz Srbije posluje sa partnerima iz Albanije i Severne Makedonije.

Za Otvoreni Balkan nema straha od nestašica hrane

Privredna komora Srbije

 

Zoran Jovanovski, potpredsednik Privredne komore Severne Makodonije, ističe da ohrabruje podrška i raspoloženje prema Otvorenom Balkanu, da se sarađuje i da se traže kvalitetna rešenja na dobrobit svih.

Mtel među prvim proizvodima Otvorenog Balkana

Čadež je tokom posete Skoplju, obišao kompaniju Mtel, ćerku firma Telekoma Srbije, koja je za četiri meseca komercijalnog poslovanja u Severnoj Makedoniji ima već preko 4.000 korisnika usluga satelitske televizije, a planira da u drugom kvartalu 2022. ponudi i usluge mobilne telefonije i interneta. „Kompanija Telekom koja je zaista fantastična u celom regionu je upravo započela svoj put u Severnoj Makedoniji kada je inicijativa Otvoreni Balkan lansirana u junu prošle godine kada su premijeri Zaev i Rama i predsednik Vučić upravo ovde u Skoplju lansirali tu ideju“, rekao je Čadež.

„Korisnici su nas prepoznali kao operatera koji je na tržište Makedonije doneo najekskluzivnije televizijske sadržaje i to najbolji sport kroz Arena sport kanale, serijski i filmski program kroz Superstar kanale, muzički program kroz Toksik kanale, a u našoj ponudi nalaze se i regionalni i nacionalni sadržaji“, rekao je Marko Lopičić, direktor Mtel-a. Istakao da je inicijativa Otvoreni Balkan došla u pravom trenutku za Mtel, jer će stvoriti bolji poslovni ambijent za buduće planove kompanije.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading