PLATA OD 1.000 EVRA I BESPLATAN STAN Nedostatak radnika, a niko neće da radi ovaj posao u Srbiji!
Alo/ Ilustracija

Sa godišnjom proizvodnjom od 135.000 litara mleka i 70 krava, od čega je u sistemu muže 50, porodica Prohaska spada u red većih farmera u Orlovatu. U ovoj porodici posao je podeljen – žene su zadužene za farmu, a muškarci za proizvodnju hrane.

Ljubinka Prohaska Orlovat objasnila je za RTS kako izgleda jedan radni dan.

"Ustajanje u pola četiri, pa uveče kad se sav posao završi, bude nekad da se krave tele i pola 12, eto toliko – od ujutro do uveče, od jutra do mraka. Posao smo tako podelili što svako zna šta treba da se radi. Ko stigne, šta – to radi, nema ovo je moje, ovo je tvoje. Snajka radi, ja radim, šta treba nastavljamo. Sin radi na njivi, a mi kod kuće", kaže Ljubinka Prohaska Orlovat.

Ljubinkina snaha Tanja sve do udaje živela je u Zrenjaninu, a veoma brzo se prilagodila seoskim uslovima života.

"Ja i pored tri fakulteta moram da radim. Znači, štala me čeka, krave me čekaju, radim sve ono što rade zaposlene majke u gradu, ali i daleko više od tog", rekla je Tanja Prohaska Orlovat.

KAKO IZGLEDA ČEKANJE POSLA NA ULICI Ove ljude zovu "vukovci" i svakoga dana su na istom mestu

Kaže da je teško, ali da u kombinaciji sa bakama to ide lakše.

Brojni su problemi u ovoj proizvodnji, a sa složnim radom sve se lakše prevazilazi.

"Trenutno obrađujemo oko 170 hektara zemlje. Najveći problem nam je radna snaga kod kuće kod krava, oko njih. Trenutno ne može da se nađe, nema radne snage i do 1.000 evra ide mesečna plata, ali džabe, neće niko da ovaj posao radi", kaže Miroslav Prohaska Orlovat.

Ističe da je stočarstvo težak posao, da se radi "od jutra do sutra", i praznicima, i nedeljom.

Međutim, kaže da nije pogrešio što je ostao na selu.

"Nisam pogrešio i nikada se ne jedem, ja ovo volim da radim i ovo iz ljubavi radim. Da ne radim iz ljubavi, ko zna, možda bih i ja živeo u gradu, živeo od socijale", kaže Miroslav Prohaska Orlovat.

Selo slikara Uroša Predića sa oko 1.500 stanovnika, raspolaže sa stočnim fondom od 800 goveda. Gotovo da nema kuće koja se ne bavi ovom proizvodnjom.

BONUS VIDEO:

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading