MOMIROVIĆ O SARADNJI KINE I SRBIJE: Snagom prijateljstva premostili smo kilometre i brojne granice
Tanjug

Momirović je, na konferenciji "Održivost zajedničke budućnosti" koju organizuje Institut za Pojas i put, rekao da Kinu i Srbiju razdavaju kilometri i brojne granice, ali da su snagom prijateljstva dve zemlje prevazišle tu udaljenost i postale iskreni prijatelji uz ocenu da je to najbolja osnova za jačanje ekonomske saradnje.

"Srbija je, s druge strane, stabilna na svom evropskom putu i postaće član EU, ali nema pravo i nikada neće okerenuti leđa svojim prijateljima", poručio je Momirović.


Naveo je da se trenutno projektuje i gradi oko 1.200 kilometara autoputeva i brzih saobraćajnica i da je Srbija najveće gradilište u ovom delu Evrope.

"Danas hiljade domaćih i inostranih radnika radi na nekom od blizu 100.000 aktivnih gradilišta. Sve to je rezultat fiskalne konsolidacije koju sproveo Aleksandar Vučić 2015.godine.", rekao je Momirović.
MOMIROVIĆ O SARADNJI KINE I SRBIJE: Snagom prijateljstva premostili smo kilometre i brojne granice

Tanjug

 

Istakao je da Vlada Srbije realizuje brojne infrastrukturne projekte sa Kinom. koji predstavljaju važan preduslov dinamičnog razvoja Srbije navodeći da je nedavno završena deonica autoputa Miloš Veliki koji je u u funkciji obilaznice oko Čačka, a da je 11 kilometara urađeno u saradnji sa kineskom kompanijom CRBC.

Momirović je naveo da će uskoro biti pustsena u soabraćaj brza pruga Beograd - Novi Sad istučući da je to najznačajniji železnički projekat u poslednjih 50 godina i da će građani od marta imati na raspolaganju najmoderniju železničku infrastrukturu i najbržu prugu u Jugoistočnoj Evropi.

"Na izgradnji deonice od Beograda do Stare Pazove uz partnere iz Kine uposlene su i srpske građevinske firme. Ubrzavamo radove na celoj deonici kako bi Beograd i Novi Sad spojili sa Suboticom, Mađarskom i Evropom", rekao je Momirović.

Istakao je da je održiva budućnost neodvojiva od ekoloških projekata i izgradnje komunalne infrastrukture.

Naveo je da blizu 50 odsto stanovništva nije priključeno na kanalizacione sisteme, a da je manje od 10 odsto stanovništva obuhvaceheno nekim stepenom prečišćavanja otpadnih voda.

Dodao je da ekološki projekat "Čista Srbija" podrazumeva da se u narednih pet godina u Srbiji izgradi 7.000 km kanalizacione mreže i više od 250 postrojenja za preradu otpadnih voda.

"Danas zajedno sa prijateljima iz Kine gradimo budućnost Srbije i celog regiona na dobrobit svih naroda koji u njemu žive", poručio je ministar i u ime Vlade Srbije čestitao organizatorima prvog think tenka sa željom da ti susreti postanu tradicija.

Savetnik u ambasadi Kine u Beogradu, Tian Jišu, zahvalio je Vladi Srbije za aktivno prisustvo u zajedničkoj izgradnji u okviru Inicjative Pojas i put i podršku osnivanju Instituta.

Naglasio je da Inicijativa pruža vrednu platformu za međunarodnu saradnju navodeći da je u 2021.godini još sedam zemalja priključilo toj inijcijativi koja, kako kaže, sada ima 145 članova, kao i da sarađuju sa 32 međunarodne oreganizacije.

''Uveren sam da će inicijativa doneti novi i veći doprinos promovisanju izgradnje otvorene svetske ekonomije'', rekao je Tian.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading