OJAČANA SARADNJA SRBIJE I IZRAELA Interesovanje za povezivanje dve privrede u svim granama
Privredna komora Srbije

Otvaranjem Predstavništva Privredne komore Srbije u Izraelu, 10. novembra, naša se zemlja priključila najnaprednijim državama, koje sistemski deluju na umrežavanju visokih tehnologija.

Na ovaj način se ojačavaju pretpostavke da se Srbija izgradi kao regionalni hab u sektoru inovacija, kao i da se predstavi srpski IKT sektor u Izraelu.

Otvorene su i mogućnosti i za trilateralne i multilateralne projekte sa zemljama sa kojima i Srbija i Izrael imaju odlične odnose, poput UAE, ističe Aleksandar Nikolić, direktor Predstavništva.

Predstavništvo je već uvezalo institute i kompanije, poput BINA (Bar Ilan's Institute for Nanotechnology and Advanced Materials ) i Eltel Technologistics, očekuju se uskoro i aktivnosti u drugim sektorima, a kolege iz izraelske Federacije privrednih komora već dostavljaju predloge i inicijative izraelskih kompanija za prezentacije  i umrežavanje, dodao je Nikolić.

Napominje da se interesovanje za saradnju dve privrede ogleda se u gotovo svim privrednim granama, od IKT sektora i inovacija preko , sajber bezbednosti do zdravstva, industrije hrane, turizma, tretmana otpadnih voda... 
 

Fokus Predstavništva PKS u Izraelu – inovacije i visoke tehnologije

 

Za predstavništvi PKS u Izraelu fokus aktivnosti jeste saradnja kompanija u inovacijama i primeni visokih tehnologija, naučnih znanja i istraživanja u privredi. 

OJAČANA SARADNJA SRBIJE I IZRAELA Interesovanje za povezivanje dve privrede u svim granama

Privredna komora Srbije

 

 

Svečanom otvaranju u Jerusalimu prisustvovao je predsednik PKS Marko Čadež, ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija u Vladi Srbije Tatjana Matić, ministar finansija Izraela Avigador Liberman i gradonačelnik Jerusalima Moše Leon.

„Cilj nam je da Srbiju, zajedno sa izraelskim partnerima, u narednih nekoliko godina svrstamo među trideset najinovativnijih ekonomija sveta“, rekao je Čadež tom prilikom. 

Ovo je sedmo predstavništvo PKS u svetu, a kompanije iz Srbije imaju, između ostalog, i mogućnost da se povežu sa partnerima iz Izraela i razvijaju zajednička rešenja i tehnologije za primenu  hidrogenske strategije usmerene na alternativne i zelene izvore energije, koja treba u velikoj meri da smanji upotrebu klasičnih goriva.

OJAČANA SARADNJA SRBIJE I IZRAELA Interesovanje za povezivanje dve privrede u svim granama

Privredna komora Srbije

 

 

Kompanija GenCell vodeći izraelski proizvođač energetskih rešenja na bazi hidrogenskih tehnologija zainteresovana je da uspostavi saradnju sa srpskim firmama u svim oblastima usmerenim na razvoj čiste energije korišćenjem hidrogena. Uskoro će, uz podršku Predstavništva PKS u Izraelu,  biti organizovan zajednički sastanak sa predstavnicima srpskih firmi kako bi se razgovaralo o konkretnim projektima i poslovima.

Saradnja sa institutima i univerzitetima

 

Delegacija PKS posetila je u Izraelu i veliki startap centar Tech7 u gradu Been Ševa, Centar za preduzetništvo Ben-Gurion univerziteta Yazamut 360 koji umrežavaju startape, preduzetnike, studente istraživače usmerene na inovacije i visoke tehnologije, a vide mogućnosti saradnje sa naučno tehnološkim parkovima u Srbiji u oblasti razvoja sajber bezbednosti, pametnih gradova i drugih „smart rešenja“ primenljivih u privredi.  

Mladi stručnjaci inovatori

Srbija ima odlične mlade inovatore, 100.000 ljudi radi u IKT sektoru, a  veoma je napredovala u primeni savremenih tehnologija u svim oblastima. Naša zemlja ima dosta kvalitetnih projekata koji se mogu realizovati sa izraelskim partnerima. Među takvim projektima izdvaja se BIO4 Kampus za bioinformatiku, biotehnologiju, biodiverzitet i biomedicinu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
NOSTRADAMUS

14.11.2021 11:52

IZRAEL JE DRZAVA KOJU SU STVORILI POTOMCI FARISEJA ...LAZNI IZABRANI....ZBOG TOGA MRZE SRBE I UCESTVOVALI SU U GENOCIDU NA SRBIMA 1999..CEKA IH ZBOG TOGA TESKO VREME JER CE POZNJETI ONO STO SU POSEJALI