PRAVO VREME ZA GRADNJU Američke kompanije, koje rade u Srbiji, zadovoljne investicijama u infrastrukturu
Printscreen

Rast investicija u infrastrukturu će dati ključni podsticaj rastu građevinske industrije, što će se preliti i na druge sektore.

Ovo je stav Američke privredne komore, čiji je gost juče bio ministar građevinarstva Tomislav Momirović. Ministar je ponovio da je Vlada Srbije okrenuta širenju biznisa i ekonomske saradnje i davanju podrške kompanijama.

- Prioritet Vlade je otvoreni Balkan - rekao je Momirović.

- Ako je EU model i ako su najveće dobiti EU promet ljudi i roba i jedinstvena valuta, zašto to ne bismo imali na Balkanu umesto da prolazite kroz nekoliko graničnih procedura. Mnoge američke kompanije su ovde raširile svoje poslovanje. Кonzorcijum "Behtel-Enka" gradi "Moravski koridor" i doneo je najmoderniju tehnologiju u infrastrukturi i vodi najveće gradilište od 87.000 gradilišta koliko ih trenutno ima u Srbiji. To je ono što je podržalo ovakav rast u ovako teškim vremenima, najizazovnijim za Evropu u poslednjih 50 godina. Nema boljeg perioda da gradite infrastrukturu nego krizni period. Mi smo se jako dobro snašli i na kraju ćemo izaći kao zemlja potpuno izgrađene infrastrukture. Gradimo 1.200 kilometara auto-puteva i železnice i zato biznismeni dobijaju uslove da šire svoje poslovanje.

Predsednik Američke privredne komore u Srbiji Zoran Petrović primetio je da poslednjih godina država veoma mnogo ulaže u infrastrukturu, što podstiče biznis.

- To gura ekonomski rast koji će ove godine biti visok i dinamičan - rekao je Petrović. -

Na srednji rok se očekuje rast u proseku 4,5 i pet odsto i biće pre svega vođen rastom investicija države i privatnog sektora. Sa sadašnjim nivoom direktnih stranih investicija Srbija je jedan od lidera u ovom delu Evrope.

VAŽAN I КATASTAR

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država Entoni Godfri veruje da je preduslov za uspešno poslovanje i uređen i jasan katastar zemljišta, ali i sistem za odlaganje otpada.

- Nedavno sam posetio "Moravski koridor" - rekao je Godfri. - Zadivio me je postignuti napredak uprkos mnogim izazovima u pandemiji. Auto-put će povezati preko pola miliona ljudi, a digitalno preko optičkog kabla Srbiju sa svetom. To će biti podsticaj za 20.000 malih i srednjih preduzeća u tom delu Srbije.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading