ELEKTROPRIVREDA SRBIJE PREDLOŽILA: Uvesti strateške rezerve energenata
Tanjug/Ap

Nadzorni odbor Elektroprivrede Srbije (EPS) uputio je inicijativu Ministarstvu rudarstva i energetike za uvođenje mehanizma strateške rezerve kao prelaznog rešenja za obezbeđivanje sigurnosti snabdevanja kupaca u Srbiji, saopšteno je iz EPS-a.

Grčić je dodao da je cilj inicijative da se obezbedi stabilno snabdevanje uz nepromenjene cene za građane Srbije.

- Kapaciteti koji budu konzervirani posle analize stručnih službi mogu se aktivirati u uslovima kriza sličnih današnjoj, kada dođe do poremećaja na tržištu, odnosno kada cena i količina električne energije opravdavaju rad termo kapaciteta koji su u strateškoj rezervi - istakao je on.

Izvršni direktor za trgovinu električnom energijom Dragan Vlaisavljević, je pojasnio da je ovo prelazno rešenje urađeno po modelu iz Evropske unije (EU).

- Neke zemlje, kao što je Nemačka, uvele su strateške rezerve i u ovoj situaciji ih aktiviraju, dok je Rumunija u potpunosti zavisna od vetra. Postojeći zakon napravljen je trgovački, a ukoliko ministarstvo prihvati ovu inicijativu mogli bismo da sačuvamo postojeće i gradimo nove kapacitete - rekao je Vlaisavljević.

Član Nadzornog odbora ispred Vlade Srbije, Petar Stanojević je pozdravio ovu inicijativu i istakao da je on i za strateške rezerve i za konzervaciju kapaciteta, jer, kako je rekao, ovo jeste prva velika energetska kriza, ali veruje da nije poslednja.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading