SLOGA KUĆU GRADI: U porodici Tošović i najmlađi znaju svoje obaveze, a sve rade sa osmehom
Rina

U ivanjičkom kraju najzastupljenija je proizvodnja malina i krompira, u kojoj se zbog odlika geografskog podneblja najčešće izbegavaju hemijski preparati. Toga se pridržavaju i retki povrtari, a napredak svakog domaćinstva ogleda se, kažu, u dobroj organizaciji posla.

U plastenicima porodice Tošović u Radaljevu, koji su među najvećim proizvođačima povrća u ivanjičkom kraju, rade i najmlađi članovi domaćinstva, kako se od davnina radi na selu, ali i u skladu sa novim dobom.

"Pa demokratija. Imamo dogovor, već oni znaju za svoje obaveze. Ustanu malo ranije izjutra, pomogne ko koliko može", kaže Vojislav Tošović.

"Dok je baba na pijaci, neko ide sa dedom i onda podelimo se tako", dodaje Jovan Tošović.

Njegova sestra Jovana kaže da uvek ustanu u pet sati i da su u pet i petnaest svi na svojim radnim mestima. "Radimo do deset sati najkasnije i posle odmaramo do uveče, dok malo zahladi", dodaje Jovana.

"Roditelji su nas učili da nam škola uvek bude na prvom mestu i uvek smo prvo završavali obaveze oko škole, pa onda smo išli da pomažemo našima", poručuje Nikolina Tošović.

Vojislav je diplomirani inženjer agronomije koji je odlučio da znanje iskoristi u sopstvenoj proizvodnji, odustao je od uzgoja malina i posvetio se povrću, što je u ivanjičkom kraju retkost.

"Širok asortiman povrća, siguran plasman. Srpskom poljoprivredniku ne treba mnogo. Treba mu samo da svoj proizvod proda, da ga korektno naplati i da bude zadovoljan", ističe Vojislav.

Životom na selu zadovoljni su i najmlađi članovi domaćinstva. Iako povrtarstvo nije nimalo lak posao, navikli su da sve rade sa osmehom.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading