CRVENO ZLATO NA METI LOPOVA Malinari besni, sa strahom dočekuju novo jutro!
EPA/Neil Hall

Pored visokih temperatura koje malinarima u Ivanjici i okolini zadaju muke pri branju i utiču na kvalitet roda, dodatan teret stvara im sve češća krađa, jer su na cenu od 420 dinara "noćni berači" u punom jeku.

Osim što ljudima kradu zrele maline, u brzini im lome stabljike i izazivaju baš veliku štetu. Neki su spremni da u svoje njive stave video nadzor, drugi organizuju čuvanje malina tokom noći, a oni što nisu u mogućnosti da se zaštite od lopova - sa strahom dočekuju novo jutro, jer ne znaju šta će u malinjacima zateći.

Rina

 

 

Kradu se i pune gajbice malina, ako su ostavljene na vidnom mestu, pa se jedom Ivanjičaninu dogodilo da jutarnju berbu, koju je ostavio pokraj malinjaka, pri izlasku iz reda nije zatekao, prenosi infoliga.rs.

Zbog sve češih krađa i policija u noćnim satima obilazi kritična mesta. Meštani i uzgajivači kažu da ne mogu sve da postignu, jer se preko dana "peku na suncu" kako bi ubrali maline, a onda još treba i da stražare noću.

Rina

 

 

Meštani ovog kraja ne strepe samo od krađe već od lomnjenja stabiljki:

- Nek i kradu, samo nek ne lome - poručuje meštanin Ivanjice.

Da podsetimo, ovogodišnja cena maline obradovala je sve malinare u našoj zemlji, i ona je najviša do sada, nažalost zbog tog skoka srpski seljaci imaju problem sa sve učestalijom krađom ovog voća.

Komentari (0)

Loading