SRBI, EVO POSLA Lani se zarađivalo 4.000 dinara dnevno, a očekuje se da će ove godine biti još para
Shutterstock

Uveliko je počela berba malina, čije branje ove sezone košta oko 3.000 dinara. Najviše su potrebni radnici u okolini Ivanjice i Arilja, mestima koja su poznata po "crvenom zlatu". Po satu, cena iznosi oko 300 dinara, i berači se ne mogu naći za manje novca, jer je skočila i otkupna cena ove voćke.

Ona sada iznosi 390 dinara po kilogramu. Za berače, borovnica može biti još izazovnija, jer je branje skuplje.

S obzirom na skok cene branja malina, u odnosu na 2020, možemo očekivati da će ove sezone porasti cena i za branje borovnica. Prošle godine, berači su tražili oko 4.000 po danu. Tačnije, i sami uzgajivači su im toliko nudili. Prema iskustvu mnogih, borovnice su biznis koji se ostavlja unucima.

Foto: Shutterstock

 

 

Podsećamo, vlasnici voćnjaka za branje malina, kupina, jabuka, breskvi godinama unazad nudili su dnevnicu koja je varirala od 1.800 do 2.300 dinara, ali je cifra sada znatno viša.

Borovnice se obično beru u periodu od 6 do 8 nedelja, budući da postoje rane, srednjerane i pozne sorte. Sve više ljudi se "baca" na biznis s borovnicama, jer je isplativ. Njihova glavna prednost u poređenju sa "crvenim zlatom" je što plodovi borovnice nisu osetljivi kao plodovi maline.

To umnogome olakšava posao i samim beračima, koji se neće mnogo namučiti, a zaradiće više po satu ili danu. U Šumadiji i Vrnjačkoj Banji ima poznatih plantaža s borovnicama. Važno je napomenuti da se beru samo zreli plodovi, koji su plave boje. Dobar berač za osam sati rada može da nabere do 40 kg borovnice.

Kako su nedavno pisale i Nezavisne novine, berba borovnice u brdima iznad Srebrenice ove godine počela je 15-ak dana kasnije nego inače, zbog zakasnelog zrenja. Dodaje se da je cena bolja nego ikad, ali berača nema: oni koji žele da rade su u godinama, a mlađima je ovaj posao mnogo naporan, kažu.

U ovom delu BiH, cena je veća od 20 do 50 odsto nego lani, i iznosi 12 do 15 KM za kilogram borovnica. Zbog slabijeg roda, u 2021. najbolji berači dnevno mogu da naberu maksimum deset kilograma, dok su u sezonama kada je rod bio bolji - brali od 15 do 17 kilograma dnevno i to je, takođe, uticalo na rast cene "plavog zlata".

 

Komentari (0)

Loading