HRVATI PREKLINJU KONOBARE I KUVARE IZ SRBIJE DA DOĐU  Sezona počela, dnevnice sve veće, ali nema ko da POSLUŽUJE GOSTE
EPA/ANTONIO BAT

Problem je posebno uočljiv u zemljama zavisnim od turizma gde je svake sezone potrebno mnogo kelnera i kuvara kako se se ispratio tempo priliva i poseta turista u restoranima i kafićima.

Inače, jedan od ključnih razloga za to što nema radnika jeste prekvalifikacija na koju su konobari i kuvari bili primorani zbog korone kad su tražili nove poslove.

Dojče vele danas piše da ni povećanje plata ne zadržava radnike u Hrvatskoj. Naime, uprkos pandemiji, zbog koje su mnogo ljudi vratilo u svoju rodnu zemlju, radnika nedostaje u turizmu, građevinarstvu i drugim oblastima.

- Dajem 1.000 kuna (oko 133 evra) onome ko mi pronađe konobara - glasi vapaj jednog pulskog ugostitelja koji, iako je sezona već počela i u gradu je sve više turista, još traži školovane konobare koji će odraditi sezonu.

Bez konobara je ostao jedno jutro jer se jednostavno nakon burnije noći nisu pojavili na poslu. Nove je teško pronaći pa čeka radnike iz Srbije koji još rešavaju papirološke probleme.

Pre početka sezone vladalo je očekivanje da će radne snage biti, jer su se mnogi za vreme pandemije vratili u Hrvatsku iz inostranstva, međutim, dešava se suprotno.

Krešimir Sever, predsednik Nezavisnih hrvatskih sindikata, za Dojče vele upozorava da je Hrvatska, kao i druge zemlje u tranziciji, svoju konkurentnost gradila na obespravljenim i slabo plaćenim radnicima.

- Takva politika je, posebno nakon ulaska Hrvatske u EU, dovela do značajnog iseljavanja stanovništva, pre svega mladih, visokoobrazovanih i strukovno obrazovanih građana. Procenjuje se da je Hrvatsku napustilo do deset posto stanovnika - kaže Sever iako statistike pokazuju nešto manji procenat jer se deo ljudi nije odjavio.

Sever navodi da se ta "rupa" neprestano "krpi" uvozom stranih radnika što iz godine u godinu "betonira" cenu rada i nestalne oblike ugovora o radu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading