DOMAĆICE DOBIJAJU ZDRAVSTVENO OSIGURANJE Osnov neplaćeni rad u kući i vođenje domaćinstva
Foto: Youtube/Printscreen

Nezaposlene žene koje nisu imale zdravstveno osiguranje to pravo moći će da steknu po osnovu neplaćenog rada u kući, kao što su vođenje domaćinstva, staranje i podizanje dece.

To je jedna od najvažnijih odredbi novog Zakona o rodnoj ravnopravnosti, rekla je za RTS poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.

Prema rečima poverenice, konačno će biti prepoznat neplaćeni rad makar kroz zdravstveno osiguranje, jer mnoge žene nisu mogle da koriste zdrastvene usluge, a nisu bile u mogućnosti da ih plate.

- Posebno je to važno kada je reč o ženama koje žive na selu. Većina gazdinstava je registrovana na muškarce, svega 19 odsto na žene, pa samim tim nisu bile ni zdrastveno osugurane. Uz to žene u proseku žive i duže, ali i muškarce i žene treba da osnažujemo da vode računa o svom zdravlju, rekla je Janković.

Republički zavod za statistiku utvrđivaće vrednost neplaćenog rada koji je vrlo zahtevan i opterećujući, zbog čega i treba da bude vrednovan.

Ona je navela da žene na selu od ranog jutra do kasne večeri rade vrlo zahtevne poslove, a kada ih pitate da li rade one kažu da su nezaposlene.

Janković smatra i da se priča o rodnoj ravnopravnosti nepravedno svela na polemike o rodno senzitivnom jeziku.

Još dva zakona o kojima se dosta govori u javnosti imaće uticaj na ravnopravnost, ali i položaj žena i dece, a to su Zakon o finasijskoj podršci porodici sa decom i novi Porodični zakon koji bi trebalo da uvede zabranu fizickog kažnjavanja dece.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading