ODLIČNA VEST Zaposleni će moći da iskoriste stari odmor! Brigama je došao kraj - GODIŠNJI IZ 2019. NEĆE PROPASTI!
TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

 

Ovo pravo proističe iz zaključka Vlade Srbije, kojim se svim poslodavcima u Srbiji preporučuje da zaposlenima koji nisu iskoristili sve dane godišnjeg odmora za prošlu godinu, omoguće da taj odmor započnu i iskoriste u 2021.

Ukoliko to nije moguće, preporuka je da bar prvi deo u trajanju od najmanje dve radne nedelje neprekidno iskoriste zaključno sa 31. decembrom 2021. godine, a preostali deo zaključno sa 30. junom 2022. godine.

Preporuka je i da poslodavci zaposlenima koji nisu iskoristili deo godišnjeg odmora iz 2019. godine, omoguće da taj deo godišnjeg odmora iskoriste najkasnije do 30. juna 2021. godine, a pre korišćenja pripadajućeg godišnjeg odmora za prošlu godinu.

Do sada je ovaj zaključak Vlade važio samo za zaposlene u zdravstvu i socijalnoj zaštiti.

U Savezu samostalnih sindikata Srbije (S S S S) ovu odluku ocenjuju kao dobru i kako su kazali za Alo! zaposlenima treba izaći u susret jer većina radnika zbog prirode posla u vanrednim okolnostima, ili privremene sprečenosti za rad usled oboljenja od zarazne bolesti kovid 19, izolacije u skladu sa zakonom, odnosno vanrednog stanja nije mogla da iskoristi godišnji odmor.

Veruju da će poslodavci ovu preporuku poslušati, jer kako objašnjavaju, Vlada nema mogućnosti da donese odluku kojom bi naložila poslodavcima da svi zaposleni dobiju mogućnost da iskoriste svoj godišnji odmor.

- Ovo može da dovede do toga da se akumulira veliki broj dana godišnjeg odmora u narednom periodu. Ima dobrih stvari, treba izaći u susret zaposlenima, ali s druge strane treba voditi računa da ne dođemo u situaciju da na neki način poslodavci zloupotrebe to - upozorio je sekretar Veća SSSS Zoran Mihajlović.

ODLIČNA VEST Zaposleni će moći da iskoriste stari odmor! Brigama je došao kraj - GODIŠNJI IZ 2019. NEĆE PROPASTI!

Alo

 

Kada se obratiti inspekciji:

Zaposleni bez obzira na to da li rade kod privatnika ili za državu, mogu da se obrate inspekciji ako smatraju da su njihova prava povređena i u slučaju da sa poslodavcem ne uspeju da se dogovore o produžetku roka na korišćenje godišnjeg odmora.

Zaposleni ne može da se odrekne prava na godišnji odmor

Postojeći Zakon o radu ponavlja i ustavnu odredbu po kojoj zaposleni ne može da se odrekne prava na godišnji odmor, niti mu se to pravo može uskratiti ili zameniti novčanom naknadom, osim u slučaju prestanka radnog odnosa.

Po Zakonu o radu, u svakoj kalendarskoj godini radnici imaju pravo na godišnji odmor od najmanje 20 radnih dana. Dužina godišnjeg odmora utvrđuje se tako što se taj zakonski minimum uvećava po osnovu doprinosa na radu, uslova rada, radnog iskustva, stručne spreme zaposlenog i slično. Maksimalno trajanje odmora nije zakonski regulisano, ali poslodavci mogu opštim aktom ili ugovorom o radu to propisati i to do 30 dana maksimalno.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Vesna

02.06.2021 07:26

Zaposlena sam u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija. Čitala sam članak slične sadržine u Blicu 28.05.2020. godine, pa sam upitala svog pom. ministra zašto sam morala da iskoristim deo odmora iz prethodne godine kada sam u aprilu ove godine preležana Kovid (zbog čega imam zaostalog posla), ali mi je on rekao da se radi o preporuci a ne o obavezi. Dakle, ako ministarstvo u kojem radim ne primenjuje ovu preporuku vlade, šta da se očekuje od ostalih poslodavaca? Kakve inspekcije, nema od toga ništa, treba to zaboraviti.