Muke poljoprivrednika, zbog uvoza propao rod! Umesto da prodaju krompir, daju ga ovcama
Rina

 

Neverovatan prizor u selima oko Gornjeg Milanovca, kraju čuvenom po krompiru - ovim povrćem seljaci hrane ovce.

Naime, kako su nam rekli proizvođači krompira s kojima smo proteklog vikenda razgovarali, propalo im je više od 60 odsto ovogodišnjeg roda jer nemaju kome da ga prodaju.

- Ceo ovaj kraj je poznat po krompiru, ali ista je situacija svuda u Srbiji. Zbog uvoza jeftinijeg krompira iz Evropske unije, a jeftiniji je zato što je proizvodnja subvencionisana, sada možemo samo da hranimo ovce našim krompirom. Nudili su nam u otkupu osam dinara po kilogramu iako košta bar 13-14 dinara da ga proizvedemo. I eto, završio je kod ovaca - kaže za Alo! Dragan I., koji krompir uzgaja u Pranjanima.

Na isti način govore i Draganove komšije. Žao im je, kažu, što je domaći krompir mnogo boljeg kvaliteta od stranog, s kojim, međutim, ne može da se takmiči zbog niske uvozne cene.

Kako kaže jedan od naših najboljih stručnjaka za uzgoj krompira prof. Dr Zoran Broćić sa Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu, proizvođači u Srbiji trenutno imaju na lageru više od 10.000 tona krompira, čiji je plasman neizvestan.

Prema zvaničnim podacima, površine pod krompirom u Srbiji su za nekoliko godina sa 41.000 hektara spale na 28.000. Najviše krompira uvozimo iz Nemačke, Belgije i Holandije.

Prošle godine, inače, otkupna cena krompira bila je oko 35 dinara po kilogramu, a ove godine je čak tri puta manja.

Kako su nam još rekli proizvođači, jedini spas bio bi stavljanje krompira u hladnjače, dok se cena makar malo ne popravi, međutim, ta mogućnost je više teorijska nego praktična.

- Malo nas ima pristupa hladnjačama, a ni kapaciteti nisu preterano veliki. Jedino što meni pada na pamet je da preorem njive sa krompirom i pređem na nešto isplativije - zaključuje Dragan iz Pranjana.

MINISTARSTVO: POMOGLI SMO U OTKUPU

Iz Ministarstva poljoprivrede kažu da su se ovim problemom ozbiljno bavili, te da su pomogli u organizovanju otkupa preko 2.000 tona na teritoriji Srbije od strane velikih lanaca.

- U poslednjih desetak dana je krenuo i izvoz krompira na tržišta Moldavije i Ukrajine, što smo takođe pomogli. Odranije ide intenzivan izvoz belih sorti u Albaniju, najviše iz Ivanjice i okoline. Organizovali smo i sastanke sa predstavnicima prerađivača kako bi proizvođači krompira mogli da uđu u sistem planske proizvodnje i otkupa za čipsare. Veoma je važno i da se uzgajaju sorte koje se traže na tržištu, kao i da se takav sortiment stalno unapređuje. Kada je reč o otkupnoj ceni, prema našim informacijama, u svim ovim ostvarenim transakcijama cena je išla od 10 do 15 dinara, u zavisnosti od kvaliteta i pakovanja. Poslednje transakcije su bile 12 dinara za kilogram. Ministarstvo poljoprivrede pomno prati situaciju i trudi se da reaguje na svaku novu molbu. Nikad nam se niko nije javljao iz Pranjana ili iz Koštunića. Treba biti realan u sagledavanju problema i trenutne situacije i imati u vidu sledeće činjenice: otežanu prodaju i smanjenu konzumaciju krompira kroz Horeka sektor, kao i velike prinose ove godine i veće zasađene površine od strane proizvođača zbog odlične cene prethodne godine - kažu oni.

 

Cena krompira

Beograd (pijaca) 40-70

Kragujevac (pijaca) 20-60

Novi Sad (pijaca) 40-70

Čačak (pijaca) 20-50

Leskovac (pijaca)  20-50

Marketi 20-30

* u dinarima, za kilogram

Godišnja prozvodnja krompira

Kina  89.000.000 t

Srbija 400.000 t

EU 9.000.000 t

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Kostadin

17.05.2021 10:25

Dokle će poljoprivrednici da ucenjuju građane. Da nema uvoza beli luk bi bio 700 din kg a pasulj 800 dinara. Svaki proizvod koji se ne uvozi dobija cenu dva puta veću nego u EU. Sada je paritet 3 kg limuna za 1 kg jagoda. Da li to može biti realno.