posao
Foto: Alo/Foto: Alo/ilustracija

Međutim, uprkos velikoj potražnji kvalifikovanih radnika gotovo da nema.

Poslodavci u Srbiji, Hrvatskoj i okolnim zemljama sve teže pronalaze stručne ljude. Zanatlije, vlasnici radionica, servisa i pekara, otvoreno govore o tome da su na ivici opstanka posla ima više nego ikad, ali nema ko da ga radi.

Nedostatak radne snage dodatno pogoršavaju migracije u inostranstvo, kao i nezainteresovanost mladih za zanate. Interesovanje za stručne škole sve je manje, a pojedini smerovi se gase zbog nedostatka upisa.

Zbog toga poslodavci pokušavaju da privuku radnike boljim uslovima – većim platama, bonusima, dodatnim slobodnim danima, pa čak i obrocima. Ipak, ni to često nije dovoljno.

Takvu situaciju najbolje ilustruje primer Pavla Sremčevića, poznatijeg kao gazda Paja, vlasnika pekare u Pančevu. Iako je nudio platu od čak 1.360 evra, uz rad u dve smene i svaki drugi vikend slobodan, nije uspeo da pronađe majstora za burek.

„Lepio sam oglase po banderama, autobuskim stanicama, čak nudio i dva obroka dnevno – niko se nije javio. Šokiran sam. Nekada bih sanjao o toj plati, a danas je izgleda nedovoljna“, kaže Paja.

Prosečna plata početnika u pekarskoj industriji kreće se između 80.000 i 90.000 dinara, dok iskusni majstori za peciva mogu da zarade i znatno više. Ipak, mladima to očigledno nije dovoljno motivišuće.

pekar

Foto: Shutterstock

 

„Jedan kandidat koji se javio imao je iskustva, ali mu je zasmetao rad u smenama. Ne znam šta bi ljudi više želeli“, dodaje on.

Prema podacima sa portala Infostud, jedna novosadska pekara čak je ponudila i platu od 1.700 evra uz uslov da kandidat pošalje video svog rada.

- I pored visokih plata, pekare teško nalaze ljude. Mladi izbegavaju te zanate jer zahtevaju godine učenja i rada da bi neko postao pravi majstor za burek. Zaista treba 3 do 5 godina da se neko obuči, čak i ako ima talenat objašnjava Miloš Turinski sa Infostuda.

Letnji meseci dodatno pogoršavaju stanje, jer mnogi odlaze da rade sezonski u Crnu Goru ili Hrvatsku, dok iz Hrvatske ljudi dalje sele u EU što ostavlja domaće pekare prazne i bez kadra.

Kako stvari stoje, ako se trend ne promeni, uskoro bi majstori za burek mogli postati gotovo pa ekskluziva.

(Dnevno.hr)

 

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading