Kafa
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Vijetnamska merkantilna berza (MVKS) očekuje pad proizvodnje kafe između 10 i 16 odsto, zbog ekstremne vrućine koja je pogodila zemlju između marta i početka maja, rekao je zvaničnik regiona Centralno gorje Ngujen Ngok Kvin.

Iako se vreme poboljšalo u poslednjih nekoliko nedelja, ostaje nejasno da li će to pomoći da se poveća proizvodnja i snize cene zrna robuste, sorte koja se najčešće nalazi u espresu i instant kafi, čiji je Vijetnam najveći svetski proizvođač.

Vijetnamski uzgajivači su blagovremeno intervenisali biopesticidima protiv buba koje su zbog ekstremnih vremenskih uslova bile brojnije nego inače, što je pomoglo u održavanju nivoa proizvodnje, prenosi Rojters.

Rekordne veleprodajne cene su do sada imale ograničen uticaj na potrošačke cene, pri čemu je inflacija kafe u aprilu porasla za samo 1,6 odsto u Evropskoj uniji, prema poslednjim podacima Eurostata.

Visoke veleprodajne cene potencijalno mogu ostati nepromenjene, budući da potražnja za robustom raste na globalnom nivou, dok farmeri koriste stanje tržišta.

Prema pisanju medija, kafa u Srbiji će u maloprodaji od 1. jula poskupeti između 8,5 i 20 odsto, u zavisnosti od brenda kafe. Tako bar piše u cenovnicima koje su proizvođači dostavili distributerima.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading