hrvatska
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Nemci najčešće letuju u Nemačkoj, iako je godišnji odmor u inostranstvu za njih u pravilu jeftiniji. I to osetno jeftiniji. Bez obzira da li se radi o omiljenim južnoevropskim destinacijama Italiji, Grčkoj, Turskoj ili Hrvatskoj, u tim zemljama nemački turisti za posetu restoranima ili noćenja u hotelu moraju da plate manje novca, a ponegde i puno manje, nego kod kuće.

U Hrvatskoj moraju da plate prosečno 18% manje za te usluge. Puno više od proseka za Nemačku, turisti iz te zemlje moraju da plate tokom turističkog boravka u Švajcarskoj ili na severu Evrope. Hrvatska je dakle po navodima nemačkih statističara skuplja zemlja za turiste od velikih južnoevropskih konkurenata Turske, Grčke, Portugala i Španije.

odmor

Foto: Shutterstock

 

Skupa Švajcarska

Što se tiče turističkih destinacija na jugu i jugoistoku Evrope, nemački statističari tvrde da su cene najviše u Italiji. Ali i te cene su još uvek niže nego u Nemačkoj – za 5% u proseku, prenosi Poslovni dnevnik. Najjeftinije se letovati može u Bugarskoj i Albaniji. U Bugarskoj noćenja u hotelu i jelo u restoranu koštaju prosečno 55% manje nego u Nemačkoj, a u Albaniji 54% manje.

Cene su niže i u nekim susednim zemljama. U Francuskoj u proseku za dva posto, a u Austriji za tri posto. Još manje se mora izdvojiti za iste te usluge u Poljskoj (19 posto) ili Češkoj (36 posto).

Za Nemce je odmor u inostranstvu skuplji nego kod kuće u Skandinaviji. U Danskoj za iste usluge moraju da izdvoje trećinu više novca, u Norveškoj 23%, a u Švedskoj dva posto više. Uverljivo najskuplje je u Švajcarskoj – gde nemački turisti za jelo i noćenje plaćaju prosečno 49% posto više nego kod kuće, piše Poslovni dnevnik.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading