Blokovi
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Jedan muškarac, koji je nedavno kupio stan na Novom Beogradu, potražio je savet na društvenoj mreži kako da reši problem koji je nastao sa upravnikom, a da ne uđe u konflikt sa njim ili nekim od stanara. Evo šta je po sredi.

Naime, muškarac je poželeo da skine žardinjeru od punog betona sa terase, za šta ga je upravnik upozorio da će morati da ga tuži ukoliko to učini.

Duh blokova

Foto: Shutterstock

 

"Kada sam spomenuo upravniku zgrade da bi u okviru radova skidao i žardinjere, rekao mi je da je u obavezi da me tuži. Ako on to ne uradi, onda će drugi stanari moći njega da tuže jer ništa nije preduzeo", napisao je budući stanar u svojoj objavi.

Zanimljivo je da muškarac priznaje da mu je jasno da nije legalno da na svoju ruku skida žardinjere koje su deo terase, ali s obzirom na to da su i drugi to radili u kraju, ne vidi zašto se samo njemu brani.

"S druge strane, obišao sam dosta po bloku i u svakoj zgradi ima nekoliko stanova u kojim su skidali. Takođe u samoj zgradi gde sam kupio stan, par njih su skinuli žardinjere, par njih su zastaklili celu terasu, a na prizemlju su mnogi nepropisno 'prisvojili' deo placa i napravili svoje lično dvorište.

Shutterstock

 

Da li mi možete dati savet šta mogu da učinim da ovo rešim najlakše i najbrže, a bez da ulazim u konflikt sa upravnikom ili drugim komšijama?", zaključio je muškarac.

Umesto saveta, dobio kritike

Mnogi su u komentarima umesto saveta, muškarcu uputili kritike.

- Najlakši i najbrži način rešavanja tvog problema je da ne kršiš zakon samo zato što su i drugi to uradili. Živim u savskim blokovima i ne podnosim ljude koji su došli u te blokove, a ne poštuju arhitekturu istih. Ne sviđa ti se zgrada? Nemoj tu da kupuješ stan. Kupio si stan? Poštuj propise;

- "Apsolutno mi je jasno da nije legalno da na svoju ruku skidam žardinjere koje su deo same terase", sam si sebi odgovorio.

Stan

Foto: Shutterstock

 

Šta kaže Zakon?

Prema Zakonu o stanovanju i održavanju zgrada, vlasnik posebnog dela zgrade ima pravo upotrebe zajedničkih delova bez prava da im menja fizička svojstva.

Evo kako tačno glasi član 10:

"Ako je deo zgrade zbog svog položaja istovremeno poseban i zajednički deo zgrade, kao što su: noseći zid zgrade koji je istovremeno i zid posebnog dela, noseći stub koji prolazi kroz posebni deo, krov iznad posebnog dela ili fasada zgrade, takav deo smatra se zajedničkim delom zgrade, dok vlasnik posebnog dela zgrade ima pravo upotrebe tog dela bez prava da mu menja fizička svojstva, kao što su: oblik, strukturu, uključujući i boju, osim ako je reč o površinama koje čine deo unutrašnjosti tog posebnog dela ili kada se izvode radovi na unapređenju svojstava tog posebnog dela ili zgrade kao celine, pod uslovom da se time ne ugrožavaju funkcije tog dela kao zajedničkog dela", piše Telegraf.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading