Džoana Pejden
Foto: Printscreen/Foto: Youtube/Printscreen

Pejdenvoa je izvršni direktor kompanije Pejden & Rigel, kompanije za upravljanje novcem sa sedištem u Los Anđelesu koju je osnovala 1983. nakon što je dala otkaz i ispraznila svoj penzioni fond, navodi CNBC. Danas kompanija upravlja imovinom od više od 161 milijarde dolara, ima skoro 240 zaposlenih u više kancelarija, navodi se na njenoj internet stranici.

Njena imovina je porasla zajedno sa firmom: kao većinski vlasnik, ona se može pohvaliti neto vrednosti koja se procenjuje na oko 700 miliona dolara i "novopridošlica" je na Forbsovoj nedavno objavljenoj listi najbogatijih američkih žena koje su same sve postigle 2024. godine.

Džoana Pejden

Foto: Youtube/Printscreen

 

 

Njen put do uspeha traje više decenija. Nakon što je diplomirala matematiku i fiziku na Triniti koledžu u Vašingtonu, DC, Pejden je postala jedna od samo nekoliko žena inženjera u kompaniji sa sedištem u Nju Džersiju koja je gradila rafinerije nafte 1950-ih, da bi posle tri godine bila jedna od radnika koji su dobili otkaz usled masovnog otpuštanja.

Razočarana, preorjentisala se na finansijski sektor iskoristi svoju matematičku pozadinu i dobila ulogu mlađeg saradnika u Meril Linč.

U roku od nekoliko godina preselila se u Los Anđeles da bi se pridružila Skuder, Stivens & Klark, prestižnoj firmi za upravljanje novcem. Nakon višestrukih pokušaja da dobije unapređenje, postala je prvi ženski partner kompanije.Kako je rekla u obraćanju studentima 2011. godine, bar jedno unapređenje ne propalo zbog tofa što nij eigrala golf kao njene kolege suprotnog pola.

- Održavali su svoje godišnje sastanke na veoma velikom, prestižnom golf terenu i, naravno, nisu pustili žene unutra. Ja sam sedela na tremu- rekla je Pejden.

Možda zbog takvih iskustava, Pejden je rekla da nikada nije želela da njen pol definiše njenu karijeru.

- Ili sam dobar finansijski savetnik ili ne. Nisam "dobra žena finansijski savetnik" - rekla je ona za Trinitijev alumni magazin 2013. godine.

Do 1983. bila je plašila se da ne ostane zaglavljena na istom mestu još jednu deceniju i odlučila je da sama pokrene posao. Regrutovaje svoju koleginicu Sandru Rajdžel da joj se pridruži, unovčila svoj penzioni fond koji je iskoristila kao početnu investiciju i osnovala Paiden & Rigel.

Džoana Pejden

Foto: Youtube/Printscreen

 

 

U to vreme, Pejden nije bila sasvim uverena da će se taj potez isplatiti.

- Uvek postoje brige. Kada sam osnovala kompaniju, brinula sam se da neću dobiti klijente - rekla je ona za Los Anđeles tajms.

Od tada je svoju firmu izgradila u jednu od najvećih privatnih firmi za upravljanje novcem u SAD.

- Kada skočite u jezero, ne možete razmišljati o davljenju - njen je savet budućim preduzetnicima koji nisu sigurni da će napraviti veliki korak, prenosi CNBC.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading