pio fond
Foto: Tanjug/FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ bg

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje redovno odgovara na pitanja korisnika.

Jedan korisnik, zabrinut što je izgubio Radnu knjižicu, upitao je da li može da izvadi duplikat i koliko bi ga to koštalo.

Iz Fonda PIO pojašnjavaju da nekadašnja Radna knjižica u koju su se upisivali svi podaci o zaposlenju, trajanju staža, prestanku ili promeni zaposlenja od pre nekoliko godina ne postoji više u papirnom obliku.

Naime svi ti podaci su prebačeni u elektronsku formu i tako se vode.

Ranije se Radna knjižica predavala prilikom podnošenja zahteva za penziju.

Šta je donela Izmena Zakona o radu?

Izmenama Zakona o radu Radna knjižica u papirnoj formi prestala da važi od 1. januara 2016. godine, podsećaju iz Fonda PIO.

Treba napomenuti da se radne knjižice koje su izdate do 1. januara 2016. godine i dalje koriste kao javne isprave.

Odnostno, upisani podaci za prethodne periode mogu da se koriste u postupku ostvarivanja prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja i drugih prava u skladu sa zakonom.

S obzirom na to da Radna knjižica nije u upotrebi od 1. 1. 2016, ne postoji pravni osnov da se izdaju duplikati, kao i da se u Radne knjižice unose podaci o osiguranju posle tog datuma.

Svi podaci o osiguranju se nalaze u elektronskoj formi u Centralnom registru obaveznog socijalnog osiguranja i bazi matične evidencije Fonda PIO.

U slučaju da su zaposlenima potrebni dokazi o podacima iz osiguranja, uverenja mogu dobiti u Fondu PIO o svim periodima zaposlenja, odnosno osiguranja, poručuju iz Fonda.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading