JEDAN REGION U SRBIJI REKORDER PO SKOKU CENA: A u Beogradu iznenađenje!
Foto: Shutterstock/Alo! Ilustracija

Naime, RGZ indeks cena stanova za Republiku Srbiju u prvom tromesečju 2024. iznosi 160,49 što predstavlja rast cena stanova od 4,74% u odnosu na isti period prošle godine.

U poređenju sa četvrtim tromesečjem 2023. cene stanova u Srbiji su zabeležile blagi rast od 0,78%. Ovaj porast cena u odnosu na prošlu godinu i umeren tromesečni rast ukazuju da tržište nekretnina ostaje stabilno i bez velikih fluktuacija, što je pozitivan znak za ekonomiju i investitore.

Pala prodaja stanova

Prodaja stanova u prvom tromesečju 2024. u Srbiji ostala je na približno istom nivou kao prošle godine. Tokom prvog kvartala 2024. došlo je do stabilizacije potražnje za stanovima u Srbiji, sa zabeleženih 10.186 ugovora o prometu stanova (0,7% manje nego u istom periodu prošle godine), uz ukupnu vrednost od 834 miliona evra (2,5% manje nego prošle godine).

Gledano po regionima u Srbiji primetne su određene razlike u trendovima na tržištu stanova. Kada je reč o broju prodaja i vrednosti prometa, Šumadija i Zapadna Srbija beleže značajan rast prodaje stanova od 11,28% i vrednosti kupoprodaja za 24,04%. Južna i Istočna Srbija takođe beleže rast, sa povećanjem prodaje stanova od 4,92% i vrednosti kupoprodaja za 37,5%.

Nasuprot tome, Beograd beleži pad prodaje stanova od 6,5% i vrednosti kupoprodaja za 10,13%. Slična situacija je i u Vojvodini, gde je broj prodaja stanova smanjen za 4,32%, a vrednost kupoprodaja za 0,56%.

Kada je reč o cenama stanova, u odnosu na prvi kvartal 2023. godine, cene su porasle u u regionu Vojvodine za 5%, Gradu Beogradu 4,5%, Šumadije i Zapadne Srbije za 3,49%, a kao i u prethodnih nekoliko kvartala najsnažniji rast cena zabeležen je u regionu Južne i Istočne Srbije i iznosio je 7,16%.

U Evropi pad tržišta

Kada se uporedi indeks cena stanova u Srbiji sa indeksima u zemljama Evrope, Srbija je imala umeren i stabilan rast cena. Prema dostupnim podacima za četvrto tromesečje 2023, veći broj država beleži drastičnije usporavanje ili pad tržišta nepokretnosti, dok je par zemalja zabeležilo dvocifren rast.

RGZ indeks je razvijen u skladu s međunarodnim metodološkim smernicama i obezebeđuje građanima i privredi da na jednostavan način, ažurno i besplatno prate kretanja na tržištu nepokretnosti, prenosi Kurir.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading