ilon mask
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock/Frederic Legrand - COMEO

Akcionari Tesle odobrili su izvršnom direktoru Ilonu Masku isplatu 56 milijardi dolara na ime plate i ostalih beneficija kao znak da odobravaju njegovo liderstvo i kao podsticaj da zadrži svoj fokus na toj kompaniji, svom najvećem izvoru bogatstva, a to bi mogao postati jedan od najvećih kompenzacijskih paketa u američkoj korporativnoj istoriji. Oni su takođe odobrili plan da se legalno sedište kompanije preseli u Teksas. Dogovor je ranije ove godine blokirao sudija u Delaveru zbog zabrinutosti da je nepravedan prema akcionarima.

Glasanje je pobeda za multimilijardera, koji je vodio žestoku kampanju za isplatu, koja vredi do 56 milijardi dolara, odnosno tačan iznos zavisi od cene akcija Tesle.

Vlasnik Tesle dobio kompenzaciju od 56 milijardi dolara: Elon Mask zadovoljno trlja ruke

Foto: Printscreen

 

 

- Volim vas momci - rekao je Ilon gomili entuzijastičnih akcionara koji su se okupili u Teksasu na godišnjem sastanku kompanije.

Kako se ističe, glasanje nije obavezujuće i pravni stručnjaci su rekli da nije jasno da li će sud koji je blokirao posao prihvatiti ponovno glasanje i dozvoliti kompaniji da vrati platni paket.

- Glasanje ništa ne menja. To samo nudi Tesli mogućnosti da pokuša da iskoristi glasanje za postizanje bolje odluke u budućnosti. Biće zanimljivo videti da li je neki drugi sud voljan da prizna glasanje nakon odluke prvostepenog suda -  rekao je Matje Šapiro, izvršni partner u advokatskoj firmi Obermajer Rebman Maksvel i Hipel.

kompanija

Foto: Shutterstock

 

 

Suma koja bode oči izazvala je kritike i zabrinutost da je upravni odbor Tesle previše pokoran i blizak gospodinu Masku.

U presudi suda u januaru, sudija iz Delavera Kathaleen McCormick presudila je da je suma bila "nepravedna" i da je proces za određivanje paketa, od strane odbora kojim dominira g. Mask, bio "duboko pogrešan", prenosi BBC.

Kancelar Mekormik je istakao da je Antonio Grasijas, koji je bio direktor odbora u Tesli, imao "vrstu ličnog odnosa zbog kojeg je redovno odlazio na odmor sa Maskovom porodicom", piše Telegraf.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading