Farma
Foto: Printscreen/Foto: Printscreen X

Kako ovi mladići pričaju u razgovoru za "Nezavisne novine", nisu ni sanjali da će rils koji su postavili početkom maja dostići toliku viralnost i da će ga pogledati više od 550.000 korisnika ove društvene mreže.

- Mi smo našli neku posebnu i možda čudnu nišu za marketing na Instagramu, probali smo da izvučemo maksimum, ali smo se i iznenadili tolikoj viralnosti. Mi smo između sebe imali opklade koliko će biti pregleda, a mislili smo da će to biti nekih od 40 do 50 hiljada. Tu cifru smo prešli bukvalno za 48 sati, a sada na tom jednom rilsu imamo više od 550.000 pregleda, a i ostali video-zapisi imaju više hiljada pregleda. Iznenađeni smo i stvarno nismo očekivali ovoliki broj - priča uz osmeh Zdravko Perić za "Nezavisne novine" i dodaje da su za sada prisutni na Instagramu i Facebooku, a dodaje da se farma koka u slobodnom uzgoju nalazi u Pučilama na brdu i, kako kaže, jedina je u Bijeljini i Semberiji.

jaja

Foto: Shutterstock

 

 

- U planu su i novi video-zapisi za društvene mreže, imamo dosta materijala, ali ne žurimo. Više smo se opredelili da održimo kvalitet samog rada, nego da zaintrigiramo naše pratioce na mrežama - priča Zdravko i napominje da je "Farma 5 jaja" nastala na imanju njegovih roditelja.

- Moj otac je nama dvojici dao jedno parče zemlje gde smo počeli, a sada imamo 600 koka i jaja dostavljamo na kućne adrese, a jedno jaje košta 40 feninga. Plan nam je da naši proizvodi dođu u sve gradove BiH, a velika je potražnja i za Srbiju i tražićemo način da i tamo dođemo - kaže Zdravko i dodaje da na njihovoj farmi koke noći budu zatvorene u kokošinjcu koji je slobodnog tipa.

- Čitav dan im je sunčeva svetlost dostupna, po danu su puštene na travnatu livadu koja je ograđena, imaju 1.500 kvadrata i to nam je i bio primaran cilj. Svi se bave uzgojem koka nosilja u kaveznom sistemu, gde su one očerupane i ne vide belog dana za svog života i čak im se i duplo pali i gasi svetlo da bi one mislile da je dva puta dan i snele dva jajeta, što je nehumano - smatra Zdravko.

Farma

Foto: Printscreen X

 

 

Dodaje da je u Evropi donesen zakon prema kome će od 2027. godine biti zabranjen uzgoj koka u kavezu, kao i da se nada da će i kod nas to da zaživi.

- U procesu smo registracije firme i nadamo se nekim podsticajima što od grada, države, ali i EU, koja podržava slobodan uzgoj, pogotovo koka nosilja. Kada se sve sabere, od infrastrukture do nabavke koka i svih potrebnih dozvola uložili smo oko 20.000 KM. Nadamo se da će se ovo isplatiti kroz par godina, a ako ništa, mi ćemo to sami sa naših 20 prstiju na rukama da napravimo jer budućnost vidimo u organskoj proizvodnji. Ovo je, istina, manje isplativo nego kada se koke drže u kavezima, ali znamo šta naše životinje jedu, i na kraju šta ljudi jedu - kaže Zdravko.

Nemanja Makić kaže u razgovoru za "Nezavisne novine" da Zdravko i on imaju 24 godine, prijatelji su iz detinjstva, a pored rada na farmi, bave se i drugim poslovima.

- Ja sam radio i privatno u jednoj firmi, a držim i treninge tenisa, ali i treninge izdržljivosti. Zdravko mi je predložio da uložimo novac i zajedno uđemo u posao prodaje jaja iz slobodnog uzgoja. On se, pored poliranja auta i detajlingom, bavi i nutricionizmom, ide u teretanu i zajedno smo kroz sport prvo željeli da za naše potrebe imamo zdravu hranu i jedemo kvalitetna jaja, a to nismo imali priliku da nabavljamo u Bijeljini jer se svi bave kaveznim uzgojem - priča Nemanja i ističe da su se prvo lično uverili koliko su jaja zdravija kada su iz slobodnog uzgoja.

- Dobili smo više mišićne mase, zdraviji smo bili od kvalitetnije ishrane. Prvo smo počeli sa 150 koka, pa smo dodatno proširili posao i sada ih imamo 600. I Zdravko i ja svaki dan jedemo po pet jaja i to nam je optimalan obrok, jer na pet jaja ima 30 grama proteina i dovoljno vitamina i minerala. Tako je, u stilu sa našom prehranom, nastao i naziv farme - objašnjava Nemanja.

Zdravko se nadovezuje i kaže da njegova porodica obrađuje oko 150 dunuma zemlje, što je, kako kaže, nekih 15 hektara i pretežno je sve zasnovano na kukuruzu i pšenici.

- Ostalo što nam je potrebno za hranu kupujemo od lokalaca, a naš dan počinje ujutro oko pet, šest. Puštamo koke na ispašu, hranimo ih, dopunjavano svežu vodu, čistimo kokošinjac, kupimo jaja i pakujemo ih u školjke i dostavljamo narudžbine koje su naručene za taj dan. Mi smo do 12 časova gotovi sa tom prvom turom, a onda se razdvajamo. Nemanja ide na teniski teren, gde drži treninge, a ja idem u garažu da radim. Kasnije se opet sastajemo i ide druga tura hranjenja i uveče se obično sastanemo u teretani i tako skoro svaki dan" -  priča Zdravko.

Nemanja je priznao da su ideju za viralni video smislili zajedno, kao i da im se javlja mnogo žena i devojka, za koje kaže da su im i ciljna grupa jer više kuvaju.

- Primetio sam kako koke trče za Zdravkom kada ih hrani i to mi je bilo simpatično, a onda je on smislio koja bi muzika išla uz to i šta da kažemo. Iz prve kada smo snimili videli smo da će biti viralno, ali ne u ovom broju - zaključio je Nemanja.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading